Storbank: Telia eller Telenor er oplagt køber af TDC

De to nordiske telegiganter Telia og Telenor vil være oplagte købere af TDC, som der tilsyneladende er opstået interesse omkring, da selskaberne har svært ved at tjene penge i Danmark og derfor har mulighed for betydelige besparelser ved en fusion.

Royal Bank of Canadas logo ses i byen Toronto, Canada. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARK BLINCH

Sådan lyder det fra Royal Bank of Canada, efter at TDC fredag har bekræftet, at det har afvist et bud fra den amerikanske kapitalfond Apollo.

»Både Telia og Telenor har beskrevet udfordringerne i deres danske forretninger og indikeret et ønske op at forlade markedet eller løse problemerne. Den simple konklusion er, at TDC ville være et strategisk godt match med den ene eller anden nordiske operatør«, skriver banken i en analyse.

Banken skriver, at særligt Telia kunne være oplagt, fordi selskabet i øjeblikket er ved at sælge ud af sine datterselskaber i Centraleuropa og derefter vil fokusere mere på kerneforretningen i Norden.

Credit Suisse: Telia er oplagt

Den schweiziske storbank Credit Suisse peger ligeledes på Telia som en mulig køber af TDC, og banken vurderer, at en industriel køber er mere oplagt end en kapitalfond.

»Vi ser Telia som et bedre industrielt "fit", skriver Credit Suisse, der først og fremmest peger på de synergimuligheder, der kan realiseres gennem et sådant opkøb.«

Hos Alm. Brand vurderer man ligeledes, at det er mest oplagt med et frasalg til en spiller i industrien.

Aktieanalytiker Michael Friis Jørgensen peger på, at der ikke er så mange oplagte effektiviseringer at gøre for en kapitalfond, da TDC allerede har strømlinet forretning gennem årene, blandt andet da TDC tidligere var ejet af en stribe kapitalfonde.

»TDC er jo skrællet godt af en tidligere kapitalfond og er forholdsvis gearet lige nu, så kapitalfondene har nok svært ved at komme alt for højt op i pris, uanset at der er ultralave renter, og at kreditmarkederne fortsat er gavnlige«, siger han.

TDC har afvist tilnærmelserne fra amerikanske Apollo, fordi bestyrelsen buddet for lavt, men fredagens nyheder betyder ifølge Michael Friis Jørgensen, at spillet om den danske telegigant er gået ind i en ny fase.

»Der er ingen tvivl om, at det har sværmet om TDC. Vi har alle vidst, at inden for tre-fem år var TDC nok overtaget af en af industrispillerne.«

»Nu får de skudt de her ting i gang, og nu må industrispillerne ud af døren, hvis kapitalfondene ikke skal købe dem i første omgang og sælge dem dyrere til industrispillerne, når vi ser en endelig konsolidering af den europæiske telesektor«, siger Michael Friis Jørgensen.

Han henviser til, at der kan ske en lang række fusioner mellem de europæiske teleselskaber over de kommende år, fordi markedet gradvist er blevet mere ensartet, hvor for eksempel roamingpriser er ved at blive udfaset.

TDC-aktien stiger fredag med 9 pct. til 35,48 kr. Det værdisætter selskabet til knap 29 mia. kr.