Storbank får millionlussing for smøl ved topchefens exit

Storbanken SEB greb ikke omstændighederne omkring den nu tidligere topchef Annika Falkengrens exit rigtigt an. Derfor skal banken nu til lommerne.

Den svenske bank SEB smølede med detaljerne omkring den nu tidligere topchef Annika Falkengrens exit, og det koster nu banken en millionbøde. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONAS EKSTROMER

De svenske børsmyndigheder mener, at storbanken SEB smølede med detaljerne i processen omkring den nu tidligere topchef Annika Falkengrens exit i begyndelsen af året, og derfor må banken betale ved kasse et.

Stockholm-børsen har helt præcist uddelt en bøde på, hvad der svarer til ét årligt gebyr, og derfor skal SEB betale 3,1 millioner svenske kroner (2,42 millioner kroner ved dagens valutakurs).

SEB har ifølge myndighederne brudt reglerne i dens håndtering af oplysninger i forbindelse med Annika Falkengrens afgang som administrerende direktør for banken. Efter 11 år i chefstolen valgte Annika Falkengren den 16. januar at opsige sin stilling i den svenske storbank med effekt fra 1. juli 2017, hvor hun i stedet ville være en del af ledelsen og ejerholdet i den schweiziske kapitalforvalter Lombard Odier.

Insider-information

Men allerede den 13. december blev der indledt en diskussion mellem Annika Falkengren og SEBs bestyrelsesformand vedrørende Annika Falkengrens potentielle fratræden som topchef for banken. Den 29. december 2016 blev SEBs koncernchef for kommunikation og en seniorrådgiver til Annika Falkengren derefter informeret om situationen.

Den 13. januar 2017 indkaldte SEBs formand til et ekstraordinært bestyrelsesmøde den 15. januar 2017 som følge af de igangværende drøftelser med topchefen. Samtidig blev cirka 20 personer orienteret om situationen. På bestyrelsesmødet den 15. januar 2017 annoncerede Annika Falkengren formelt sin afgang som topchef for SEB, hvilket blev meddelt til omverdenen dagen efter.

Bankens brøde består i, at der først den 15. januar blev udarbejdet en insiderliste, hvilket ifølge myndighederne burde være blevet gjort langt før. Især fordi der var tale om så kursfølsomme oplysninger.