Storbank får kæmpebøde for forsøg på at afsløre whistleblower

Barclays modtager en bøde på 15 mio. dollar, svarende til 100 mio. kroner, for at forsøge at afsløre en whistleblower. Tilsynsmyndighederne anklager den øverste ledelse for ikke at følge bankens whistleblower-politik.

Barclays modtager bøde på 15 mio. dollar. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stefan Wermuth/Ritzau Scanpix

Den britiske storbank Barclays har fået en bøde på næsten 100 mio. kroner af tilsynsmyndighederne i New York, USA, fordi bankens topchef, Jes Staley, samt den øverste ledelse har forsøgt at identificere og afsløre en whistleblower.

Det skriver The Guardian.

Tilsynsmyndighederne konkluderede i en undersøgelse af banken, at man havde fundet »mangler i styring, kontrol og virksomhedskultur vedrørende Barclays’ whistleblower-ordning«.

Bøden markerer afslutningen på den endelige undersøgelse af Staleys bestræbelser på at identificere en whistleblower i 2016, som henvendte sig til bankens bestyrelse om ansættelse af Tim Main som chef for bankens enhed for finansielle institutioner i New York.

Jes Staley forsøgte at spore forfatteren til henvendelsen ved hjælp af bankens interne sikkerhedsenhed. Tilsynsmyndighederne har erklæret, at topchefen forsøgte at beskytte en ledende medarbejder, som var hans ven og tidligere kollega hos JP Morgan fra »uønsket og uretfærdig omtale«, skriver The Guardian.

Tilsynsmyndighederne beskylder samtidig flere medlemmer af den øverste ledelse for ikke at følge de passende politikker og procedurer i forhold til whistleblowere.

Barclays har bekræftet bøden over for The Guardian. I en meddelelse siger banken:

»Barclays har vedtaget at gennemføre yderligere rapporterings- og saneringsarbejde i henhold til whistleblower-ordningen,« lyder det.

Bøden fra tilsynsmyndighederne i New York kommer måneder efter, at de britiske tilsynsmyndigheder gav Staley en bøde på over 600.000 pund, svarende til næsten fem mio. kroner, for »at undlade at handle med dygtighed og omhu« i forhold til den anonyme henvendelse.

Selve banken Barclays undgik dog en bøde fra de britiske myndigheder, men er i stedet blevet tvunget til at indgive årlige rapporter om whistleblower-henvendelser mod bankens øverste ledelse, skriver The Guardian.