Storaktionærer vil give svensk BP-formand sparket

Når der engang er ryddet op efter oliekatastrofen i Den Mexicanske Golf, skal BPs svenske formand fyres, mener flere storaktionærer i olieselskabet. Også direktør Tony Hayward risikerer at få sparket.

BPs formand Carl-Henric Svanberg Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM YOUNG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først skal der ryddes op i Den Mexicanske Golf. Så skal der ryddes op i BPs topledelse. 

Flere storaktionærer i det britiske olieselskab BP fortæller til Financial Times, at når olielækken i Den Mexicanske Golf engang er proppet til, skal der gøres hovedrent i toppen af energigiganten. 

Især brænder det under stolen, hvor svenske Carl-Henric Svanberg sidder som formand. Flere aktionærer mener, at hans mangel på lederskab og støtte til den stærkt kritiserede direktør, Tony Hayward, skal resultere i en fyreseddel. Som en kilde fortæller Financial Times: 

- Svanberg har ikke den fulde støtte fra aktionærerne. Der er mange, der ville blive glade, hvis Svanberg røg ud som den første. 

Mere støtte til direktøren 

BP’s direktør Tony Hayward, døbt Spinat-Tony i danske medier for hans klodsede håndtering af olielækket, har en stærkere støtte blandt aktionærerne, som dog ikke afviser at ofre direktøren i en manøvre, der skal rette op på BPs ry og rygte.

Læs også: Her jokkede BPs topchef i spinaten

- Når alt det her er overstået, vil der komme en komplet undersøgelse, og vi forventer, at topledelsen vil blive erstattet, siger en af de største britiske aktionærer til Financial Times. 

For andre oliekæmper lurer på at overtage det britiske selskab, som er i knæ på grund af oliekatastrofen. Hvis ikke BP kommer på ret køl, kan olieselskabet ifølge en kilde, der arbejder på en ny strategi for selskabet, være sårbar over for opkøbstilbud fra rivaler som ExxonMobil, Royal Dutch Shell eller kinesiske PetroChina. 
Efterfølgerne til Svanberg Allerede nu spekuleres der i, hvem der skal efterfølge Carl-Henric Svanberg som BP-formand. En del aktionærer nævner Chi Goodyear, tidligere direktør for BHP Hilliton. 

Også det nuværende bestyrelsesmedlem i BP, Paul Anderson, er i spil, skriver Financial Times.