Storaktionærer kræver flere besparelser i Danske Bank

En række af Danske Banks store investorer kræver besparelser og effektiviseringer. Også bankens vækststrategi i Sverige og Norge bliver angrebet af Dansk Aktionærforening

Generalforsamling Danske Bank, onsdag d. 18. marts 2015 Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er bekymringer om Danske Bank gennemfører tilstrækkeligt store besparelser og effektiviseringer, som fylder mest hos de store investorer, som kom med indlæg på bankens generalforsamling onsdag.

Først på talerstolen var ATP's aktiechef Claus Wiinblad, der var kritisk omkring bankens målopfyldelse af 12,5 pct. i egenkapitalforrentning i 2018. I 2014 lå banken på 8,5 pct. før en kæmpenedskrivning på 9 mia. kr.

Claus Wiinblad opfordrede banken til løbende at fremlægge en bedre plan for opfyldelsen af målet, ligesom nye omkostningsbesparelser og effektiviseringer bør stå på dagsordenen:

"Danske Bank er inde i en positiv periode. Selv i et vanskeligt makromiljø for banksektoren håber jeg, at Danske Bank viser, at målsætningen er realistisk, selvom den er ambitiøs."

Mads E. Gensmann fra investeringsfonden Parvus, som ejer 2,5 pct. af Danske Bank, pegede på, at Danske Bank har fokus på kreditkvalitet og omkostningsniveau.

"Der er stadig et langt sejt træk til gode på egenkapitalforrentningen. 8,5 pct. giver ikke adgang til championsleague i de nordiske og europæiske banker," lød fra Gensmann fra talerstolen, som også opfordrede til, at "banken prioriterer udbyttebetaling og aktietilbagekøbsprogrammer i stedet for opkøb i de kommende år."

Langt mere kritisk var Dansk Aktionærforenings  repræsentant Annemarie Skov Ringkilde. Hun advarede mod Danske Banks bebudede ekspansion i Sverige og Norge af frygt for både den faldende oliepris' konsekvenser for norsk økonomi samt frygt for et prisfald på boligmarkedet i Sverige:

"Jeg vil gerne spørge ind til udviklingen i andre nordiske lande. I frisk erindring må Danske Bank have tabene i Irland på 40 mia. kr og 9 mia. kr i goodwill fra Finland," lød det fra Annemarie Skov Ringkilde, som fortsatte:

"Danske banks kunder og aktionærer i Danmark betaler. Vil banken forklarer fordelene ved ekspansion i andre lande?"

Annemarie Skov Ringkilde kritiserede også, at Danske Bank har hævet Realkredit Danmarks bidragssatser for kunderne.

Danske Banks bestyrelsesformand Ole Andersen forsvarede sig i vanlig rolig stil mod angrebene. Han vil ikke udelukke nye bidragssatsstigninger, ligesom han forsikrede, at Danske Bank er meget opmærksom på kreditrisici ved den bebudede ekspansion i Sverige og Norge.