Storaktionær: Aller skal øge investeringerne

Aller skal investere endnu mere i nye udgivelser, mener forlagets største aktionær Rella Holding. Den stemmeløse storaktionær har efter den omdiskuterede børsnotering fået flere aktionærer.

Nye investeringer og udlodning til aktionærerne kan sagtens lade sig gøre, når man har en pengetank på 445 mio. kroner, som bladkoncernen Aller har det. Storaktionæren Rella Holding efterlyser derfor en endnu større investeringslyst fra Allers ledelse.

»Med en finansiel stødpude i den størrelse, så kan de sagtens fortsætte med at forhøje udbyttet til aktionærerne. Og vi ser gerne, at der bliver investeret i nye forretninger. Selv om effekten af investeringer først viser sig om et par år, så nytter det ikke at hvile på laurbærrene,« siger direktør Jens Arnth-Jensen fra Rella Holding.

Storaktionæren har været børsnoteret siden juni på fondsbørsen, og ejer de stemmeløse B-aktier, som udgør 57 procent af Aller-koncernens aktier. Børsnoteringen fra AMP til Københavns Fondsbørs var stærkt omdiskuteret, fordi Rella Holding ikke har en reel indflydelse på Allers udvikling på trods af den store mængde aktier.

Og de to selskaber lever hver deres liv i en særegen samhørighed. Men direktør Jens Arnth-Jensen er godt tilfreds med sin rolle som langsigtet, passiv investor.

»Vores forventning med børsnoteringen var at skabe en større likviditet og opmærksomhed omkring aktien. Aller-aktien skulle være mere tilgængelig for almindelige investorer, og det er den blevet,« siger Jens Arnth-Jensen. Ved børsnoteringen havde selskabet 350 aktionærer. I dag er man nået op på over 1000 styk.

Kommunikationen imellem Rella Holding og Aller-familien, der ejer de stemmeberettigede A-aktier i selskaber, sker i al venskabelighed med Jens Arnth-Jensens egne ord.

Selv om B-aktierne ikke er ensbetydende med en formel magt, så kan Rella dog stadigvæk udøve et pres på familien med blandt andet Bettina Aller i spidsen. Allers bestyrelsesformand Richard Sand har tidligere erkendt, at udbyttet er blevet større i koncernen efter pres fra Rella.

»Vi ses med Aller-familien til generalforsamlingerne og ellers ikke. Men det er en balancegang, fordi vi skal ikke have adgang til kursfølsomme oplysninger. Vi har ikke en reel indflydelse. Men vi drøfter forskellige ting med dem, og giver vores mening til kende. De er jo også interesserede i at have et godt forhold til os,« siger Jens Arnth-Jensen.

Ifølge direktøren har Aller-familien selv drøftet muligheden for en børsnotering af Aller-aktien, men opgav ideen på grund af de mange forpligtigelser, som en notering medfører.

»Vi har også diskuteret Rellas børsnotering med familien, som fulgte den med interesse. Aller er jo blevet en meget synlig virksomhed, og de kan ikke længere leve et tilbagetrukkent liv. Rella er i dag den eneste medieaktie udover Søndagsavisen, og aktien vil fremover skabe et større afkast. Ugebladsvirksomheden er ikke lige så konjunkturfølsom som resten af mediebranchen, så derfor vil det gå godt,« siger Jens Arnth-Jensen.

Selv om direktøren sætter sin lid til, at regnskabstallene bliver endnu mere positive henover de næste par år, så er det ikke nødvendigvis lig med en tilsvarende positiv udvikling for Rellas indflydelse i Aller.

»Jeg har simpelthen ikke fantasi til at forestille mig, at vi skulle få mere indflydelse. Det tror jeg ikke på,« siger han.