Stor Windows-opdatering kommer 11. april

Microsoft opdaterer Windows 10 om nogle uger - og denne gang skal det ske uden de massive problemer, som sidste års opdatering medførte. Brugerne får blandt andet bedre kontrol med deres data.

Man kan selv tegne i 3D eller hente billeder ind og gøre dem tredimensionale i det nye 3D Paint, når Windows 10 snart opdateres. Foto: Microsoft Fold sammen
Læs mere

Den hidtil største opdatering af verdens mest udbredte PC-styresystem, Windows, kommer 11. april.

Den amerikanske softwaregigant Microsoft, der er verdens største, er klar med den gratis opdatering af Windows 10. Den kaldes for »Creators Update«.

Blandt nye funktioner er en ikonlinie, som viser ens nærmeste venner og bekendte, og som samler chat, e-mails og anden kommunikation på ét sted. Man vil også kunne modtage SMS-beskeder på sin PC, hvis den er koblet til en Android-telefon, og så vil man kunne oprette spilturneringer med andre brugere af Windows 10 og Microsofts spillekonsol, Xbox. Internetbrowseren Edge - afløseren for Internet Explorer - forbedres, så fanebladene vises som visuelle frimærker for, at man lettere kan finde de sider, som man har åbnet eller besøgt. Tegneprogrammet Paint kommer nu i 3D, Paint 3D, og kan konvertere »flade« billeder og tegninger til 3D, ligesom der kan laves animationer, hvor ting eller figurer bevæger sig. Disse kan siden lægges ind i Microsofts præsentationsprogram, PowerPoint.

Internetbrowseren Edge udstyres nu med frimærker, der gengiver sider, man har besøgt eller har gemt, så man visuelt hurtigere kan finde dem (til venstre). Edge er samtidig fremover standardprogram til læsning af e-bøger i den nye Windows 10. Foto: Microsoft Fold sammen
Læs mere

Bedre styr på datasikkerheden

Det gøres bedre at læse e-bøger på Windows 10-udstyr, der jo også omfatter Microsofts egenproducerede Surface-PCer, ligesom streaming af film på Netflix forbedres til at kunne vise film i ultra-HD-opløsning, hvis ellers ens computerskærm tillader det. Edge-browseren er standardlæseprogrammet for e-bøger.

Som på mange telefoner vil man kunne reducere det blå lys, som skærmen udsender, og som gør det sværere at falde i søvn. Og med et mini-vindue, der kan fastgøres til altid at ligge forrest, kan man hele siden f.eks. se en udsendelse, styre musikafspilningen eller passe sin Skype-samtale, mens man laver noget andet.

Windows 10 giver også flere muligheder for at styre sikkerheden og beskyttelsen af privatlivets fred. Efter krav fra blandt andre de europæiske datatilsyn gør Microsoft det muligt at kunne til- og måske især fravælge, at Windows 10 automatisk sender massevis af data om brugeren og brugen af Windows 10 til Microsoft.

Opdateringen indfører tjenesten Windows Defender Security Center, hvor alle sikkerhedsindstillinger samles på ét sted. Herfra skal man kunne styre sine antivirusprogrammer, sikkerhedsnetværk og firewallbeskyttelse.

Ikke alle opdateres straks

34,3 procent af danske PCer havde i marts Windows 10 installeret, viser tal fra netanalysefirmaet Statcounter, mens 46,99 procent brugte Windows 7.

Den seneste, store Windows 10-opdatering kom i 2016 og var for mange en katastrofe. PCer låste, gik helt i sort og måtte have Windows geninstalleret, og forskelligt tilkoblet udstyr fungerede ikke længere.  Det tog adskillige måneder for Microsoft at få styr på følgerne.

Windows 10 Creators Update vil automatisk blive hentet til ens Windows-udstyr, hvis automatiske opdateringer er slået til. Man skal dog ikke forvente, at alle Windows-brugere får opdateringen 11. april. Som vanligt fordeles presset for at undgå, at Microsofts systemer bryder sammen.