Stor vækst i metalindustrien

En voldsom vækst i omsætning for de 16 største virksomheder inden for metalindustrien viser sig ikke på bundlinjen.

Foto: Jens Nørgaard Larsen. Stålvalseværket Dansteel A/S i Frederiksværk.
Læs mere
Fold sammen

Det gamle stålvalseværk i Frederiksværk, nu genfødt under navnet NLMK Dansteel, går igen frem i omsætning, men resultaterne kniber det fortsat med; 2011 blev endnu et år med underskud.

Det blev det til gengæld ikke for en anden metalvirksomhed med kraftig vækst, nemlig Bladt Industries, som leverer avancerede stålkonstruktioner til både vindmøller og olieudvinding, herunder fundamenter til havvindmøller. Virksomheden har i nogle år været ejet af Maj Invest Equity, Industri Udvikling, og ledelsen, men blev i foråret solgt videre til Nordic Capital Fund VII; virksomheden var simpelthen vokset fra det gamle ejerskab.I det hele taget er der medvind til leverandører af grønne løsninger. Branchens næststørste, AVK Holding, går pænt frem på at levere udstyr til vandforsyning og spildevandshåndtering.

Præget af voldsom vækst

Generelt er metalindustrien præget af en voldsom vækst. Det viser en gennemgang af de seneste årsregnskaber hos de 16 største virksomheder inden for metalindustrien. Alle virksomheder placerer sig ligeledes inden for listen over de 1.000 største danske virksomheder målt på omsætning.

Omsætningen er fra 2010 til 2011 steget med hele 20 procent, ligesom antallet af beskæftigede i brancheudsnittets 16 virksomheder er steget fra 10.491 til 11.950 en stigning på 14 procent.Indtjeningen følger endnu ikke med den flotte vækst og blot otte af de 16 virksomheder kan fremvise et overskud i 2011. Afkastningsgraden ligger med blot tre procent markant lavere end de øvrige virksomheder i Berlingske Business Guld1000-liste over de 1.000 største virksomheder målt på omsætningen.