Stor usikkerhed om Maersk Drillings kurs

Dansk Aktionærforening glæder sig over, at danskere fremover kan købe sig ind i Maersk Drilling. Men især de første børsdage kan blive urolige for det nye børsselskab.

Mærsk Innovator er verdens største jack-up rig. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER

Når Maersk Drilling bliver børsnoteret, skal markedet helt fra begyndelsen sætte en pris på det danske borerigselskab. Analytikere har gættet på en pris omring 30 mia kroner, men der vil sandsynligvis komme store udsving i de første dage efter noteringen.

De nye aktier bliver uddelt til de nuværende aktionærer i A.P. Møller - Mærsk. Teoretisk vil det betyde, at på den første handelsdag for Maersk Drilling, vil den gamle Mærsk-aktie falde med det samme beløb som Maersk Drilling er værd.

Men en række faktorer kan ødelægge det regnestykke.

Morten Imsgard, analytiker i Sydbank, vurderer, at Maersk Drilling har en god mulighed for at indgå i C25-indekset over de toneangivende aktier i Danmark. Aktien kan også blive valgt til andre indeks, som kan få investorerne til at købe ind, fordi de skal følge forskellige indeks.

»Vi kommer sandsynligvis se store bevægelser i de to aktier i dagene efter noteringen. Det vil i sig selv ikke skabe nogen ekstra værdier at gøre det her, men der kan opstå nogle situationer, hvor investorerne skal positionere sig anderledes afhængigt af de benchmark, som de følger. Der kan også være Mærsk-investorerne, som vil ud af Maersk Drilling i de første dage, mens andre gerne vil købe sig ind i drillingindustrien,« siger Morten Imsgaard.

I Dansk Aktionærforening glæder adm. direktør Mikael Bak sig over den nye aktie, men han håber, at de private går forsigtigt og velovervejet til den nye aktie.

»Vi kan komme til at se relativ kraftige udsving ved den her børsnotering. Der er nogle investorer, som venter lidt med gå ind, og jeg tror, at man skal se sig godt for i den her proces,« siger Mikael Bak.

Han siger, at Maersk Drilling er en type aktier, som kan vise sig at blive populær blandt private investorer.

»Vi ser, at mange af de danske koryfæer blandt C25-selskaberene er populære blandt private danske investorer.  Derfor er vi meget positive over, at man bevarer store danske virksomheder som børsnoterede,« siger Mikael Bak.

Han glæder sig over, at danske aktionærer kan blive medejere af Maersk Drilling, der blev stiftet af Mærsk Mc-Kinney Møller i 1972.

»Det giver god mening at lade de mange midler, som ligger hos de private investorer, komme ud og være medejere af stolte danske virksomheder. De private investorer er begyndt at tænke i sikre og langsigtede virksomheder med en eventuel udbyttepolitik. Det har vi set pensionskasserne gøre i mange år, og det kan være fornuftigt i usikre tider,« siger Mikael Bak.