Stor usikkerhed om kvartalstal fra Danske Bank

Danske Bank vil i morgen præsentere et overskud på knap 1,5 milliarder kr. - eller et underskud på godt 400 mio. kr. Analytikerne er nemlig vildt uenige om, hvordan Danmarks suverænt største bank er kommet ind i 2010.

Ordførende direktør Peter Straarup. Tirsdag får han atter lov til at lægge bankkoncernens regnskab på bordet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er stor spænding om Danske Banks regnskab for de første tre måneder af 2010, der kommer tirsdag morgen.

Der er dog generelt blandt analytikerne en forventning om, at banken ikke kommer til at tjene lige så mange penge som i de første tre måneder af 2009, hvor helt ekstraordinært store indtægter i Danske Markets mere end opvejede voldsomme nedskrivninger på udlånet.

Men her hører enigheden også op. Danske Banks investor relations-afdeling har selv indsamlet estimater fra 21 analytikere, og de viser voldsom uenighed om, hvordan regnskabstallene formentlig kommer til at se ud.

Tvivl om indtægterI gennemsnit venter analytikerne et nettoresultat for første kvartal i år på 402 mio. kr., men den mest pessimistiske tror på et underskud på 410 mio. kr., mens den mest optimistiske tror på et overskud på 1,45 milliarder kr., mod 1,55 milliarder kr. i første kvartal sidste år.

Interessant nok går uenigheden ikke så meget på bankens forventede nedskrivninger på udlånet. Her ligger intervallet fra nedskrivninger på mellem 3,4 milliarder kr. og 4,8 milliarder kr., med et snit på 4,2 milliarder kr., mod lige knap 8 milliarder kr. i første kvartal sidste år. 

Der er stort set heller ikke uenighed om bankens omkostninger, som generelt er meget forudsigelige, og en af de eneste poster, hvor banken selv er kommet med meningsfulde forventninger til udviklingen i 2010. Den store uenighed går derimod på bankens indtægter.

To milliarder i forskelAnalytikerne er enige om, at nettorenteindtægerne vil ligge lavere. I første kvartal sidste år var de på 7,2 milliarder kr., mens de i år vil ligge på mellem 6 og 6,8 milliarder kr., med et snit på 6,3 milliarder kr., ifølge analytikerne. De er også enige om, at banken vil få uændrede til noget højere gebyrindtægter, der i snit ventes at stige med 11 pct. til 2 milliarder kr.

Men handelsindtægterne, der sidste år kom bag på alt og alle med næsten 7,5 milliarder kr., er der større uenighed om. Den mest pessimistiske analytiker tror på 1,8 milliarder kr., mens den mest optimistiske tror på godt 3,1 milliarder kr., og snittet ligger på 2,2 milliarder kr.

Det betyder, at der samlet set er  godt og vel 2,4 milliarder kr. i forskel på de samlede indtægter mellem den mest pessimistiske og den mest optimistiske forventning til morgendagens kvartalsregnskab. I snit ventes dog et fald fra 17,2 milliarder kr. i første kvartal sidste år til 11,7 milliarder kr. i første kvartal i år.