Stor uro i IKEA efter stifters død: »Han vender sig sikkert i graven«

Efter IKEA-grundlæggeren Ingvar Kamprad døde i januar sidste år, har sønnerne Peter, Mathias og Jonas overtaget ledelsen i møbelgiganten, der vil nedlægge 7.500 stillinger.

Ikea-grundlæggeren Ingvar Kamprad døde i januar sidste år. Siden har sønnerne Peter, Mathias og Jonas overtaget ledelsen i møbelgiganten. Fold sammen
Læs mere
Foto: FABRICE COFFRINI

Der er stor uro i den svenske møbelvirksomhed IKEA, som lige nu gennemgår store forandringer.

Før jul blev det kendt, at selskabet anslår, at 7.500 stillinger vil forsvinde, mens man forventer at skabe 11.000 stillinger.

Derfor har IKEA nu taget hul på en større omstrukturering, som betyder, at møbelgigantens medarbejdere er tvunget til at søge deres eget job eller andre stillinger i selskabet og i mange tilfælde må gå ned i løn. I andre tilfælde bliver medarbejderne tilbudt frivillige fratrædelser med ni måneders løn.

Herefter har selskabet planer om at rekruttere nye ansatte med de kompetencer, som koncernen anslår, at man mangler.

Det viser interne dokumenter, som den svenske avis Expressen har fået indsigt i.

Oplysninger, som ifølge avisen er til stor frustration for medarbejderne, og som har fået de ansatte til at skyde med skarpt mod den nye ledelse, der har overtaget styringen, efter at IKEA-grundlæggeren Ingvar Kamprad døde i januar sidste år.

De ansatte skyder i Expresssen i høj grad skylden på sønnerne Peter, Mathias og Jonas, der har overtaget den svenske møbelgigant efter deres far.

»Hidtil har jeg bare mødt medarbejdere, som et blevet præsenteret for et lavere lønniveau. Ingvar vender sig sikkert i graven,« siger en medarbejder, der ønsker at være anonym, til Expressen.

En anden kilde »tæt på processen«, siger til avisen, at der er »meget, meget turbulent i organisaitonen lige nu«.

»Peter Kamprad har ikke den samme fornuft som sin far i forhold til at håndtere medarbejderne,« siger vedkommende til den svenske avis.

Årsagen til fyringsrunden er den hurtige omstilling i detailhandelen, hvor flere og flere handler på nettet i stedet for de fysiske butikker. De 7.500 stillinger udgør næsten fem procent af IKEAs samlede arbejdsstyrke.

Nye danske varehuse udskudt

Også i Danmark skal der nedlægges 25 stillinger. IKEA har i Danmark 2.700 ansatte, og en række funktioner på hovedkontoret i Taastrup samt enkelte andre supportfunktioner bliver »ændret, omplaceret eller fjernet«.

Både i Esbjerg og på Kalvebod Brygge i København har IKEA nye varehuse på vej, men i november meddelte koncernen, at den trækker i håndbremsen for det nye varehus i Esbjerg.

Det skulle have stået klar i 2021, men er sat på pause på ubestemt tid. Planen var et 55.000 kvadratmeter stort center. Men det er nu også uvist, hvilken form det vil komme i. Fra IKEA lød meldingen i den forbindelse, at flere og flere danskere handler på nettet frem for i de fysiske butikker, og at det er en udvikling, som selskabet er nødt til at tage seriøst.

Udskydelsen skyldes også, at IKEA ønsker at fokusere på at få varehuset i København færdigt.

»Vi har besluttet os for at kaste alle vores kræfter efter København, og de erfaringer vil vi bringe videre til Esbjerg, når vi er klar til dette,« sagde IKEA Danmarks landechef Johan Laurell i november til Berlingske.

IKEA i København er også udskudt. Det skulle have stået klar i 2020, men forbrugernes ændrede indkøbsvaner kom bag på møbelgiganten, som har måttet ændre planerne for city-varehuset, som nu står til at blive mindre end de 37.000 kvadratmeter, som det skulle have været.

»Vi er ved at finde ud af, hvordan en IKEA skal se ud midt i en storby som København. I vores fem varehuse kommer de fleste i bil, men det vil nok være omvendt midt i København. Så vi kigger på, hvordan vi skal indrette butikken, som afhænger af, hvordan folk kommer og tager varer med hjem,« sagde Johan Laurell i november, hvor han ikke ville sætte dato på åbningen af det nye varehus.