Stor uenighed om pris på nethandel

Prisen for at bruge Dankort som betaling på internettet skal forhandles senere i år, men parterne er milevidt fra hinanden som udgangspunkt.

Shopping på Internet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Knudsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens Nets, bankerne og detailhandlen er blevet enige om en Dankort-aftale for fysisk handel frem til 2020, ser det anderledes ud for Dankort-betaling ved ikke-fysisk handel, eksempelvis handel på internettet.

Her skal Nets forhandle en aftale på plads med Foreningen for Dansk Internet Handel (FDIH), men parterne er langtfra enige om, hvad det skal koste. Det har de i øvrigt været i mange år.

Siden 2010 har FDIH kørt en sag mod Nets, som ifølge FDIH tager for høje priser. I november 2012 fik FDIH en afgørelse fra Konkurrencestyrelsen, der sagde, at de priser, som Nets tager for Dankort-transaktioner på internettet, var for høje. Nets var uenige og protesterede, men indvilligede efterfølgende i at tale med FDIH om at sætte priserne lidt ned.

Det kunne parterne dog ikke blive enige om, og resultatet blev, at Konkurrencestyrelsen i maj 2013 gik ind og bestemte, hvad prisen skal være. Nemlig 1,20 kr. pr. transaktion i gennemsnit. Den har været gældende siden midt i juni 2013, men prisen gælder kun frem til udgangen af 2014. Derefter skal der sættes nye priser på, hvad det koster at betale med Dankortet på internettet.

Frivillig aftale

Der er fra Konkurrencestyrelsens side lagt op til, at Nets og FDIH selv skal finde ud af prisen i fællesskab. Det vil sige, at de skal ramme en pris, som Nets synes er fair, i forhold til at det sikrer dem en indtjening, og FDIH skal ikke synes, at den lader sine medlemmer i stikken i form af, at de hænger på et alt for højt gebyr. Men parterne er langtfra hinanden inden forhandlingerne begynder.

»Vi mener, at prisen på 1,20 kr. er temmelig høj, for Nets har jo oplevet næsten en fordobling i antallet af Dankort-transaktioner siden 2009. Og da marginalomkostningen, hver gang der kommer en ny transaktion til, ikke er den samme, som da man oprindeligt lavede beregningen, må stykprisen alt andet lige blive lavere. Og derfor vil vi gerne have presset niveauet længere ned. Men det er jo i forhandlingerne med Nets, at vi skal finde et fornuftigt leje. Og hvis vi ikke kan det, så kan det være, at Konkurrencestyrelsen igen må ind over,« siger Henrik Theil, kommunikationschef i FDIH.


Omvendt vil Nets hellere nærmere den pris på 1,45 kr. pr. transaktion i gennemsnit, som Nets havde sat som pris, inden Konkurrencestyrelsen tog over.

»Vi mener, at vores priser fra før de her krav fra Konkurrencestyrelsen lå på et rimeligt leje, så det er vores udgangspunkt forud for forhandlingerne. Af samme grund har vi også anket Konkurrencestyrelsens beslutning. Hvad priserne skal være fra 2015, har vi ikke konkret forholdt os til endnu. Det vil vi gøre senere på året,« siger Søren Winge, kommunikationschef i Nets.