Stor udenlandsk interesse for havmøllepark

Udbuddet af verdens hidtil største havmøllepark mellem Anholt og Djursland vækker stor opsigt også blandt udenlandske elselskaber.

Foto: Curt Carnemark
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Meget tyder på, at der vil blive kamp om at sikre sig retten til at opføre og drive det, der bliver verdens hidtil største havmøllepark. Det oplyser Energistyrelsen, der i dag offentliggjorde udbudsbetingelserne for den 400 MW havmøllepark, der efter planen skal stå klar ved udgangen af 2012 mellem Anholt og Djursland.

»Under arbejdet med udbuddet har vi modtaget mange henvendelser også fra energiselskaber i udlandet, der ønskede at vide, hvornår betingelserne var klar. Det er et kæmpe udbud, som vi nu går ud med, og det er mit indtryk, at mange energiselskaber ønsker at nærlæse udbudsbetingelserne for eventuelt at komme med et bud. Det kræver da også en solid baggrund at byde, for vi anslå, at udbuddet vil nå op i nærheden af otte til ni milliarder kroner,« siger kontorchef fra Energistyrelsen, Hanne Windemüller.

Lemper på vilkår
Under tidligere udbud af havmølleparker har Energistyrelsen ikke accepteret, at opførelsen kunne blive forsinket. Men som noget nyt har man ved Anholt-udbuddet åbnet for en kattelem, hvor vinderen af udbuddet vil blive pålagt bøder, hvis opførelsen bliver forsinket:

»Vi må jo erkende, at situationen er lidt speciel netop nu. Både i forhold til den globale krise, men også på grund af, at der lige nu er en række store udbud på vej af havmølleparker rundt omkring i Europa. Vi kan da godt frygte, at det kan presse energiselskaberne. Derfor har vi lavet kattelemmen - ikke fordi vi regner med forsinkelser, bestemt ikke. Men fordi vi ikke ønsker at skræmme potentielle bydere væk med meget skrappe udbudsvilkår,« fortæller Hanne Windemüller.

Et af de selskaber, der allerede i dag melder sig interesseret i udbuddet, er danske DONG Energy:

»Vi har glædet os meget til at se udbudsbetingelserne, og vil nu nærlæse dem grundigt. Der er ingen tvivl om, at projektet umiddelbart er interessant for os, lige som det passer perfekt ind i vores strategi, der jo satser målrettet på offshore-projekter i Nordeuropa. Men om vi byder, kan vi først sige, når vi har haft lejlighed til at studere betingelserne grundigt,« siger Christina Jørgensen, direktør for vindmølleaktiviteterne i DONG Energy.