Stor tysk havmøllepark skabt på danske pensionskroner

Ti milliarder kroner har det kostet at opføre Butendiek havmøllepark i Tyskland. Det store energiprojekt står nu færdigt, og bag projektet står blandt andre to danske pensionskasser.

Industriens Pension med adm. direktør Laila Mortensen i spidsen ejer sammen med PKA 45 pct. af den ti milliarder kroner dyre havvindmøllepark Butendiek i Tyskland. Butendiek er netop blevet færdigopført. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Næsten stik vest for den dansk-tyske grænse snurrer nu 80 store havvindmøller. De er en del af den store tyske park, Butendiek, og har kostet 10 milliarder kroner at opføre.

Bag det store projekt står blandt andre Industriens Pension og PKA, der hver har investeret 750 mio. kr. i projektet og tilsammen ejer 45% af havmølleparken, der netop af er blevet færdigopført.

»Vi er meget tilfredse med forløbet og glæder os over, at havmølleparken er blevet opført inden for tidsplan og budget. Med denne investering er vi med til at sikre vores medlemmer et godt afkast, samtidig med at vi har været med til at skabe arbejdspladser og grøn energi til rigtig mange mennesker,« siger investeringschef i Industriens Pension, Henrik Nøhr Poulsen.

Havvindmølleparken kan levere strøm til 370.000 husstande og har i opførelsesfasen beskæftiget mere end 1.000 personer.

»Butendiek var den anden havmøllepark, PKA investerede i, og er nu et synligt bevis på, at den grønne omstilling kan lade sig gøre – både til gavn for medlemmernes pensioner og samfundet og klimaet som helhed. Det er meget tilfredsstillende, at så mange husstande nu vil få leveret klimavenlig strøm,« siger PKAs adm. direktør, Peter Damgaard Jensen.

Infrastrukturinvesteringer er blevet mere og mere populært blandt danske pensionskasser, og flere opgørelser har vist, at de såkaldte alternative investeringer - der kan rumme alt fra infrastruktur på kapitalfonde - har været på fremmarch blandt de danske pensionskasser.

Det er heller ikke nyt for hverken Industriens Pensions eller PKA at investere i havvindmøller. Førstnævnte har skudt kapital i tyske Godewind ll, mens PKA har andele i Anholt, Godewind II i Tyskland og Gemini havmøllepark i Holland.