Stor TV-revolution midt om natten

Der venter et kæmpe arbejde i måneskin, når hele Danmark natten til 1. november får TV på en ny måde. Se her, hvordan det vil udvikle sig, og hvornår de nye TV-kanaler er klar.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Der bliver travlt - rigtigt travlt - natten mellem lørdag den 31. oktober og søndag den 1. november, når Danmark gennemgår, hvad flere har beskrevet som en revolution i TV-verdenen.

Når klokken slår midnat, bliver der nemlig slukket helt og aldeles for det såkaldt analoge TV-signal i hele Danmark. Det er den måde, hvorpå der i mere end et halvt århundrede er blevet sendt signaler til de danske fjernsyn. Men analoge TV-signaler fylder meget, og de er ikke nødvendigvis af samme kvalitet, når de ses på skærmen, som da de blev sendt af sted fra TV-stationerne.

Derfor har politikerne besluttet at tage »en kold tyrker« og trykke på Sluk-knappen en gang for alle.

I stedet bliver der fremover udelukkende sendt digitale TV-signaler til de danske hjem. De fylder mindre og holder kvaliteten undervejs. Man kan sammenligne med dengang, man kopierede et kassettebånd; hver gang blev kopien dårligere end originalen. Kopierer man en CD, er kopien 100 procent identisk med originalen.

Hver femte husstand ramt
Digitale TV-signaler betyder desuden bedre billed- og lydkvalitet, hvilket navnlig kommer ejerne af fladskærme (og dem er der rigtigt mange af!) til gavn. For når det analoge TV-signal vises på de stadig større skærme, bliver billedet mere og mere uldent og uskarpt.

Det digitale TV-signal rummer flere datainformationer på mindre plads, og derfor står billede og lyd skarpere. Endelig giver digitale signaler mulighed for at lægge ekstra funktioner i TV-nettene.

Umiddelbart er det kun de husstande, som får TV via en stueantenne, som mærker forskellen. De får simpelt hen sort skærm, hvis de ikke forinden har anskaffet sig enten et moderne fjernsyn med indbygget omformerboks eller - hvis de vil beholde det gamle billedrørsfjernsyn - en løs omformerboks, som kan omdanne de digitale signaler til et sprog, som fjernsynet kan forstå og dermed vise.

18 procent af danskerne (432.000 husstande) bliver berørt af skiftet til digitale signaler natten til 1. november 2009. De 15 procent (360.000 husstande), som får TV-signalerne pr. satellit, de 32 procent (768.000 husstande), som har kabel-TV, de 33 procent (792.000 husstande), som får TV via en fællesantenneforening, og de sidste to procent (48.000 husstande), som bruger bredbåndsforbindelsen til TV, mærker ikke umiddelbart nogen ændring.

Har man kabel-TV, sørger YouSee og Telia Stofa som de største leverandører herhjemme nemlig for, at TV-signalet fortsat i mange år endnu sendes ud analogt. Derfor har man god tid til at slide det gamle TV-apparat op, inden man investerer i en ny fladskærm - hvis man altså ikke gerne vil se de mange nye kanaler eller simpelt hen bare ønsker TV i bedre kvalitet.

TV slut før midnat
Lørdag den 31. oktober sker det store skifte. Alle danske TV-stationer vil denne aften slutte udsendelserne klokken 23.55.

Straks herefter melder man klar til at slukke for det analoge TV-signal. Det sker præcis ved midnat, og allerede et minut senere - klokken 00.01 - er kabel-TV, satellit-TV, bredbånd og fællesantenneanlæg klar igen. Omkring 80 procent af TV-seerne har altså kunnet nøjes med et lille hik i TV-kikningen.

Men nu får folkene i Broadcast Service Danmark (BSD), den fælles TV-organisation, travlt. Alt mandskab landet over er indkaldt, og de kaster sig nu over opgaven. De skal på fysisk arbejde på alle hovedsenderne i Danmark, og software (nemlig datalister med mere) skal programmeres om, blandt andet fordi nogle kanaler og frekvenser skifter ved omlægningen.

»Klokken 04 tændes der igen for alle hovedsenderne. Dermed er 98 procent af landet nu »på«,« forklarer Erik Henz Kjeldsen, som er distributionschef i Danmarks Radio og altså har ansvaret for, at DRs signaler kommer ud. Samtidig er han formand for BSD.

En række hjælpesendere skal måske have justeret antennen, hvilket kræver folk på stedet, men da der klokken 04 søndag morgen er signal på alle senderne, kan de rette det til og straks se, om det virker.

Tre nye DR-kanaler
To timer senere, klokken 06, er der premiere på den første af de tre nye DR-kanaler, børnekanalen DR Ramasjang.

Klokken 12 søndag den 1. november er alle hjælpesenderne i fuld drift, og nu kan 99,8 procent af landet se digitalt TV.

De resterende 0,2 procent er bl.a. afhængige af justeringer i udlandet. På dette tidspunkt giver Broadcast Service Danmark garanti for, at hele TV-nettet virker.

Klokken 14 lanceres den anden, nye DR-kanal, kulturkanalen DR K, og klokken 17 søndag er der premiere på den tredje og sidste nye kanal, DR HD, en kanal, som udelukkende vil sende TV optaget i højdefinitionskvalitet (HD), som er endnu bedre og endnu skarpere end almindeligt digitalt TV.

Herefter må alle de mange mennesker, som har været på arbejde hele natten, gerne falde i søvn i sofaen foran fjernsynsskærmen...