Stor telefusion skal granskes yderligere i EU

Telia og Telenor må vente til efter sommerferien med at vide, om de får lov til at gå sammen i Danmark. EU vil gardere sig mod, at mobilpriserne i Danmark stiger.

Telia og Telenor går efter at kunne spare 800 millioner kroner om året ved at lægge deres forretninger i Danmark sammen. Det vil med vished betyde, at en række af de nuværende butikker forsvinder fra gadebilledet, og at det samlede mandskab i Danmark skal reduceres, så snart en ny ledelse er på plads. Arkivfoto: Scanpix og Telenor Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Det bliver først efter sommerferien, at Telia og Telenor får besked fra EU om, hvorvidt de får lov til at slå deres forretninger sammen i Danmark.

EUs konkurrencekommissær, danske Margrethe Vestager (R), havde sat 8. april som skæringsdato for en beslutning om, hvorvidt fusionen umiddelbart kunne godkendes, eller om der skal foretages ekstra undersøgelser, sådan som Telia og Telenor selv har forventet. De to selskaber har fra begyndelsen først regnet med at få en godkendelse hen mod slutningen af 2015.

Men Kommissionen har valgt at udskyde afgørelsen til 19. august, så nærmere undersøgelser kan foretages forinden. Margrethe Vestager gav for nogle uger siden udtryk for generel bekymring for, at telefusioner i EU kan føre til højere priser.

Frygt for højere priser og koordinering

»Teleselskaber er en vigtig tjeneste i mange menneskers dagligdag. Mit mål er at skabe sikkerhed for, at den foreslåede sammenlægning ikke vil føre til højere priser for danske kunder og virksomheder,« siger Margrethe Vestager i en kommentar.

Kommissionen frygter også, at en sammenlægning »kunne føre til koordinering mellem de tilbageværende selskaber«, nemlig TDC og Telia/Telenor, som bliver stort set lige store.

Telia og Telenor understreger i en fælles kommentar, at de fortsætter den »konstruktive dialog« med EU, og at undersøgelsen er ventet, fordi også alle andre telefusioner i Europa gennem den senere tid har været gransket nærmere.

»Vi er derfor fortsat fulde af tillid til, at fusionen bliver godkendt i løbet af 2015. Fusionen er et nødvendigt skridt for at gøre os i stand til at øge investeringerne til fordel for forbrugere og virksomheder,« hedder det fra de to selselskaber.

Bliver lige så stor som TDC

Svensk-finske Telia er Nordens største mobilselskab men blot nummer tre i Danmark, mens norske Telenor er næststørst i både Norden og Danmark, hvor TDC sidder solidt på tronen. TDC er dog i størrelse en dværg i forhold til Telia og Telenor, der på internationalt plan hører til blandt verdens ti største mobilselskaber.

Telia ejer lavprisselskaberne Call Me og halvdelen af DLG Tele, mens Telenor ejer lavprisselskaberne CBB Mobil og Bibob samt TV-leverandøren Canal Digital.

Ti års hård priskrig på det danske marked - det, der internationalt og med frygt i stemmen kaldes for »den danske syge« - fik 3. december Telia og Telenor til at meddele, at de slår deres forretninger i Danmark sammen. Det vil skabe en konkurrent, som på mobilområdet bliver stort set lige så stor som TDC. TDC vil sidde på omkring 41 procent af det danske mobilmarked, Telenor og Telia på 40 procent og »3« på 13 procent. Alle øvrige selskaber - som uden undtagelse lejer sig ind på et af de snart tre stores mobilnet - sidder tilsammen på seks procent af de danske mobilkunder.

Telia og Telenor har gennem de seneste knap to år arbejdet på at slå deres mobilnet i Danmark sammen og udvide dækningen, et arbejde, der blev færdigt kort før jul, og som nu tæller 4.150 mobilmaster.

Vil spare 800 millioner kroner om året

De to selskaber har beregnet, at de ved at dele regningerne på alle områder kan spare omkring 800 millioner kroner om året frem til 2017.

Det nye selskab, som endnu ikke har fået et navn men bliver et selvstændigt selskab, ejes halvt af Telenor, halvt af Telia, og begge selskabers europadirektører lovede ved præsentationen af fusionen, at moderselskabernes pengekasse nærmest står åben for de tiltag, som det nye selskab med den nye direktør, som heller ikke er udpeget, måtte have brug for at sætte i værk.

Baseret på 2013-tegnskabstal vil »Telianor« få en årsomsætning på 9,1 milliarder kroner og et driftsresultat på 1,3 milliarder kroner. Det vil sammenlagt have 3,5 millioner mobilkunder, 300.000 bredbåndskunder og 200.000 fastnetkunder.

LÆS MERE