Stor telefusion får grønt lys

Første europæiske telefusion siden Telias og Telenors aflyste bryllup går igennem i milliardhandel.

Det gamle British Telecom, i dag BT, får lov af konkurrencemyndighederne til at købe konkurrenten EE. Foto: Andy Rain, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDY RAIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Storbritanniens svar på TDC har fået lov til at købe en af sine konkurrenter for 123 milliarder kroner.

BT (tidligere British Telecom) kan 29. januar overtage mobilgiganten EE efter fredag at have fået godkendelse fra de britiske konkurrencemyndigheder, som ikke forudser problemer på hverken bredbånds-, fastnet- eller mobilmarkederne. BT er Storbritanniens største fastnet- og bredbåndsleverandør, mens EE er landets største mobilselskab, ejet af franske Orange og tyske Deutsche Telekom, der begge bliver aktionærer i BT.

Det er den første store telefusion i Europa, siden Telia og Telenor i Danmark i september 2015 besluttede at droppe deres planer om at gå sammen. Det aflyste bryllup kom, efter at EU havde stillet så skrappe krav, at de to nordiske giganter, der begge hører til blandt verdens ti største mobilselskaber, ikke længere kunne se en forretning i at fortsætte sammen. De har dog stadig fælles mobilnet i Danmark.

Ny fusion afventer Vestager

EUs danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, sagde efterfølgende, at hun havde været klar til at afvise fusionen, sådan som Danmarks fjerdestørste mobilselskab, »3«, havde anbefalet. »3« frygtede et mobilmarked, hvor Telia/Telenor og TDC hver ville sidde på omkring 40 procent og »3« stå med godt 14 procent.

I Storbritannien venter endnu en fusion, nemlig »3«s ejer, Hutchison Whampoas opkøb af spanske Telefónicas mobilselskab O2. Også i Storbritannien er »3« mindst blandt de store, hvor O2 til gengæld er et af de største. O2 er den mobildel, som blev udskilt fra British Telecom i 2001.

Margrethe Vestagers afgørelse kommer i købet af foråret. Hun har flere gange understreget, at hver fusion bliver analyseret på sine egne præmisser og derfor ikke kan kædes sammen med tidligere beslutninger.