Stor svensk fagforening: Vi dropper Nordea, hvis de flytter til Danmark

Hvis Nordea vælger at flytte hovedkontoret ud af Sverige, vil det svenske fagforbund Kommunal trække næsten en milliard kroner ud af banken.

Nordea truer med at flytte. Men storbanken har endnu ikke meldt ud, hvor hovedkontoret fremover skal ligge. Fold sammen
Læs mere
Foto: INTS KALNINS

Spillet har efterhånden stået på i månedsvis:

Nordea er så utilfredse med den svenske regeringens nye planlagte afgifter, at storbanken truer med at flytte hovedkontoret væk fra Stockholm til fordel for enten København eller Helsinki.

Nordea har endnu ikke taget den endelige beslutning. Og nu må direktøren Casper von Koskull forholde til en ny faktor i regnestykket.

Den store svenske fagforening Kommunal truer med at afbryde samarbejdet med Nordea, hvis de vælger at flytte ud af Sverige. Det skriver den svenske avis Aftonbladet.

Kommunal har mere end 500.000 kommunalt ansatte medlemmer og omtrent 4 milliarder kroner i kapital. Næsten 1 milliard af dem står hos Nordea, og dem vil Kommunal flytte til en anden bank, hvis Nordea gør alvor af flytteplanerne. Det siger Kommunals fagforeningsleder Tobias Baudin.

»Problemet er den metode, som Nordea anvender. Regeringen vil indføre de nye afgifter for at undgå, at skatteyderne og velfærdsstaten skal stå med skraldet, (hvis Nordea kommer i økonomisk uføre, red.). Vi bryder os ikke om Nordeas handlinger. Det er afpresning,« siger Tobian Baudin til Aftonbladet.

Foruden at flytte de mange penge ud af Nordea, truer Tobias Baudin med at afbryde alle Kommunals samarbejder med Nordea.

»Vi tilbyder vores medlemmer at låne i Nordea til en lav rente. Og vældig mange af vores medlemmer får deres fagforeningsafgifter trukket gennem Nordea. Vi vil se på hele helheden,« siger han.

Spillet om Nordeas hovedsæde har stået på siden marts, hvor den svenske regering fortalte, at de vil hæve den såkaldte resolutionsskat, der skal dække eventuelle tab i den finansielle sektor. Afgiften beregnes ud fra bankens størrelse. Ifølge bankens egne beregninger kan ekstraregningen for Nordea løbe op i 4,7 mia. kr. i 2019.

Det fik Nordea-ledelsen til åbenlyst at lufte planer om at flytte hovedkontoret til Helsinki eller København for at undgå regningen.

Nordea vil endnu ikke fortælle, hvornår de annoncerer hovedkontorets fremtidige placering. Tidligere har Nordea fortalt, at de forventer en afgørelse »inden sommerferien« uden at komme tidspunktet nærmere.