Stor stigning i svindelsager

Det er slut med de fede tider i finansbranchen. Og det får flere og flere højt placerede, middelmådige medarbejdere til at svindle for ikke at tabe på den præstationsafhængige del af lønnen. Stor svindelsag i BankInvest kan koste tab på op til 50 mio. kr.

Foto: Peter Helles Eriksen. BankInvest er den seneste i rækken af svindelramte finansvirksomheder.
Læs mere
Fold sammen
En række svindelsager dukker frem til overfladen i kølvandet på den omfattende finansielle krise. Som strandede hvaler dukker uregelmæssigheder på stribe frem i takt med, at højvandet trækker sig tilbage og afløses af finansiel ebbe.

Børshuset Carnegie, Vestas, Brørup Sparekasse, Danske Bank i Sverige og nu senest investeringsforeningen Bank- Invest er blot et udsnit af virksomheder, hvor de interne forretningsgange ikke har forhindret højtplacerede medarbejdere i at svindle for millioner af kroner over en årrække. Og flere svindel- sager ventes at ligge og simre under overfladen.

»Da alt gik op, og kurserne steg, var det let for selv de middelmådige medarbejdere i finanssektoren at klare sig. Men nu skilles fårene for alvor fra bukkene,« siger lektor og ekspert i corporate governance (god selskabsledelse, red) på Handelshøjskolen i København (CBS), Caspar Rose. Han er overbevist om, at vi foreløbig kun har set toppen af isbjerget. Han forventer, at der dukker mange flere svindelsager op.

»Performancekontrakterne (præstationsløn, red.) presser medarbejderne meget hårdt, og det betyder, at nogen bliver fristet til at begå svindel, nu hvor konjunkturerne peger nedad. Det er et område, som især den finansielle sektor bør have meget mere fokus på i den kommende tid.«

BankInvest er den seneste i rækken af svindelramte finansvirksomheder. En højt placeret medarbejder og oven i købet partner i BankInvests afdeling for ventureinvesteringer, som har været en betroet medarbejder i BankInvest siden 2001, blev kort før jul bortvist og anmeldt til Bagmandspolitiet. Svindelen kan løbe op i et tab på op i mod 50 mio. kr., lyder den foreløbige vurdering efter et par måneders intern efterforskning i BankInvest. Berlingske Business er bekendt med navnet på den bortviste partner.

Torben A. Nielsen tiltrådte som ny direktør i BankInvest i begyndelsen af november 2008 og fik straks svindel- sagen på sit bord.

»Vi blev opmærksomme på sagen efter henvendelse ud fra. Men jeg vil gerne understrege, at denne sag alene er isoleret til ventureområdet, som kun har institutionelle investorer (pensionskasser, fonde o.lign., red) som ejere. Det betyder, at de mange investorer i investeringsforeningerne ikke kommer til at lide tab,« garanterer Torben Nielsen.

Forskønne billedet
Den nye BankInvest-direktør tilføjer, at ifølge de foreløbige interne undersøgelser, så tyder intet på, at den pågældende partner har haft personlig økonomisk vinding af svindelen. Uregelmæssighederne er sket for at få de fonde, som den nu bortviste partner forvaltede, til at se bedre ud, end de i virkeligheden er. Netop ved at forskønne billedet af disse porteføljevirksomheder har den pågældende partner kunnet se frem til fortsat at hente partnerskabsfee hjem til sin private økonomi.

Netop BankInvest, som ejes af 45 lokalbanker, har været udsat for voldsom turbulens i 2008. Ikke bare er de 200.000 opspareres værdi styrtdykket i takt med kursfaldene på verdens investeringsmarkeder, BankInvest har også samtidig været voldsomt ramt af dramatiske udskiftninger i ledelsen.

I de finansielle kredse har BankInvest været kendt som et finanshus med meget store armbevægelser. Dels med særligt sammenstrikkede, risikable produkter, dels med lønninger i den absolut højeste ende i sektoren med op til fire-fem millioner kroner til de bedst lønnede.

De lønninger vil hverken direktør Torben A. Nielsen eller formanden, Spar Nord-direktør Lars Møller, kommentere.

»Vi vil ikke oplyse om ledelseslønninger på enkeltpersoner, men det er ikke mit indtryk, at vi har været lønførende på vores område,« siger Lars Møller.

BankInvest har i dag omkring 40 forskellige investeringsafdelinger, som de 200.000 kunder har placeret adskillige milliarder i. Formand for alle disse foreninger er tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen. Svindelen er dog foregået i en anden gren af BankInvest, nemlig i det særlige forretningsben, som har med investeringer i små og mellemstore virksomheder at gøre. Her sad den pågældende, nu bortviste, partner, som forvalter af nogle fonde med ejerandele i disse porteføljevirksomheder.

Kautioneret for lån
Så vidt Berlingske Business erfarer, er svindelen foregået ved, at partneren med falske underskrifter på Bank- Invests vegne har kautioneret for lån i bankerne. Og da så bankerne har krævet penge fra BankInvest med baggrund i disse kautioner, er svindelen blevet afsløret. Den pågældende partner har altså forsøgt at holde liv i nogle virksomheder i porteføljen, som ellers ville være gået ned. Jo færre porteføljeselskaber at forvalte, jo mindre præstationsafhængig løn.

Torben A. Nielsen siger, at investeringsforeningen har gennemgået samtlige interne systemer for eventuelt at finde svigt, men i følge ham er svindelen uden for BankInvests eget radarsystem. »Der fandtes ingen papirer internt overhovedet.«

Den tidligere Sydbank-direktør er undervejs med en større oprydning i BankInvest.

»Der er ingen tvivl om, at jeg er ansat til at fokusere på ledelse og drift,« siger han og antyder dermed, at BankInvest, som tidligere har været kendt for ekstravagante lønninger og vidtløftige projekter, nu skal ned på jorden og fokusere på kerneforretningen, nemlig forvaltning af de 200.000 danskeres opsparing.

»Det er klart, at vi nu skal have vendt alt i organisationen. Vi skal strømline, effektivisere og gøre os konkurrencedygtige på alle områder – også med hensyn til omkostninger. Det betyder, at vi også skal have set på, om løn og honorarer i BankInvest ligger på det rigtige niveau,« siger han og bruger billedet med først at foretage hovedrengøring og så efterfølgende male med den farve, som han nu foretrækker.