Stor stigning i krav om at få Facebook-data udleveret

Danske myndigheder har sendt 58 procent flere udleveringskrav til det sociale netværk.

Facebooks enorme dataindsamling betyder stadig flere henvendelser fra myndigheder verden over. Arkivfoto: Daniel Reinhardt, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL REINHARDT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Facebook får stadig flere krav fra myndigheder verden over om at få udleveret folks personlige data. Alene i Danmark er der på et halvt år kommet 58 procent flere anmodninger.

Det fremgår af Facebooks halvårlige rapport »Global Government Requests Report«, der ligesom tilsvarende halvårlige rapporteringer fra andre giganter som Microsoft, Yahoo og Google (nu Alphabet) gennem de seneste år har forsøgt at rette søgelyset mod databeskyttelsen, som for alvor er kommet frem efter den tidligere efterretningsansatte Edward Snowdens afsløringer af massiv, amerikansk overvågning og spionage gennem efterretningstjenesten NSA.

Sammenlagt er mængden af anmodninger til Facebook fra myndighederne verden over i januar-juni 2015 vokset med 18 procent - fra 35.051 i juli-december 2014 til nu 41.214.

Mange flere danske krav

Fra danske myndigheder - herunder politi og efterretningstjenester - har Facebook modtaget 49 anmodninger mod 31 i andet halvår af 2014. De 49 anmodninger berører 80 brugere eller brugerkonti, hvilket er 142 procent flere end halvåret forinden, og i 39 procent af tilfældene har Facebook efterkommet ønsket og fremlagt nogle data, fremgår det.

Der er tale om en solid stigning gennem de seneste to år, hvor Facebook offentligt har gjort antallet af anmodninger synlige. De 49 anmodninger er 58 procent flere end de 15, som Facebook i første halvår af 2014 modtog om danske brugere eller konti, og i 2013 lå tallet hvert halve år på 11-12.

Det fremgår ikke, hvilken slags oplysninger danske myndigheder har bedt om at få udleveret. Generelt beder myndighederne ifølge Facebook om basale oplysninger om brugerne, IP-adresser, som computere og telefoner bruger til at tilgå nettet, eller indhold, som folk har lagt på Facebook. Myndighederne henvender sig i stigende omfang til Facebook for at få hjælp ved efterforskning af lovovertrædelser. Facebooks dataindsamling om folks personlige forhold er enorm, især fordi brugerne selv bidrager med massevis af personlige oplysninger, som ingen andre kender til.

USA topper listen

»Facebook giver ingen myndigheder »bagdøre« eller direkte adgang til folks data,« understreger Facebook.

Langt den største mængde krav om at få udleveret personlige data kom fra amerikanske myndigheder, som krævede data fra 26.579 konti. Det er mere end 60 procent af alle krav, som Facebook på verdensplan har modtaget.

Også Frankrig, Tyskland og Storbritannien har stået i kø med krav til det børsnoterede, amerikanske selskab, som ved seneste opgørelse ved udgangen af september havde 1,5 milliarder månedlige brugere.

Mange henvendelser skyldes ifølge Facebook krav om at få fjernet indhold, som overtræder lokal lovgivning. I Tyskland gælder det således nazipropaganda og udpensling af voldelig kriminalitet. Facebook har i alt fjernet 20.568 opslag eller andet indhold. Indien og Tyrkiet topper denne liste, hvor henholdsvis 15.155 og 4.496 opslag m.m. blev fjernet.

Læs selv Facebooks rapport: https://govtrequests.facebook.com/