Stor skuffelse over nej til HD-DVD

Filmselskabet Warners beslutning om kun at sende film ud på Blu-ray, det ene af de to konkurrerende bud på fremtidens DVD, vakte synlig skuffelse hos HD-DVDens bagmænd - mens Blu-ray-lejren jublede.

Foto: Steve Marcus
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LAS VEGAS: Skuffelsen stod malet i ansigterne på Toshibas topfolk, da de holdt pressemøde på verdens største messe for forbrugerelektronik, CES, søndag - halvandet døgn efter at et af verdens største filmselskaber, Warner, meddelte, at de ikke vil bruge Toshibas nye DVD-format, HD-DVD, men smutter over til konkurrenten Sonys Blu-ray-format.

»Det var været en hård morgen, og det har været svært at høre HD-DVD omtalt som død - selv om det er sket før. Vi tror dog stadig fast på, at HD-DVD er det bedste format med de mest avancerede funktioner og til priser, som man har råd til,« sagde Jodi Sally, Toshibas ansvarlige for markedsføring af digital lyd og billede, og måtte rømme sig et par gange i den tætpakkede sal.

HD-DVD og Blu-ray er begge et bud på DVDens afløser. Skiverne har samme størrelse som en DVD men kan rumme langt mere, hvilket der er brug for, når film i langt bedre kvalitet og med langt bedre lyd skal kunne være på en skive. Men HD-DVD og Blu-ray virker - snart sagt selvfølgelig - ikke sammen. Derfor kæmper de to lejre en hård og ofte bitter kamp om forbrugernes gunst.

Flest filmselskaber vælger Blu-ray

Warners beslutning fredag om udelukkende at vælge Blu-ray-skiver kom som et chok for HD-DVD-lejren.

»Vi er overraskede over Warners beslutning og er især skuffet nu, hvor vi i fjerde kvartal har haft det bedste salg til dato,« sagde Akio Ozaka, direktør for Toshibas amerikanske forbrugerprodukter.

De fleste større filmselskaber støtter Blu-ray-lejren, mens Universal, Paramount og Dreamworks har valgt HD-DVD, der i øvrigt også har opbakning fra softwaregiganten Microsoft. Microsofts spillemaskine, Xbox 360, kan med et ekstra drev afspille HD-DVD-skiver, mens Sonys egen Playstation 3 er født til Blu-ray. HD-DVD-lejren har hele tiden slået på prisforskellen, hvor HD-DVD er billigere. Der er da også solgt en million HD-DVD-afspillere i Nordamerika.

Sonys topchef, Howard Stringer, kunne ikke lade være med at fryde sig en smule, da han gik på scenen til Sonys pressemøde.

»Tak til Warner for deres beslutning, som er i forbrugernes interesse på længere sigt. Også tak til Walt Disney og Rupert Murdoch (den australske mediemogul, som også har købt op i underholdningsbranchen, red.) for at fastholde fuld blåt,« sagde han med henvisning til Blu-ray, som faktisk bruger en blå laserstråle, hvor HD-DVD anvender en rød.

Samsung klar med ægte dobbeltafspiller

Trods det hårde slag kan HD-DVD-lejren glæde sig over, at dedikerede Blu-ray-støtter som sydkoreanske Samsung tager konsekvensen af kampen og nu lancerer en ny afspiller, som ikke alene kan vise film i begge formater men også kan udnytte de ekstra funktioner, som de nye skiver har indbygget, som f.eks. udvidede menuer, spil og ekstra kommentarer. Desuden kan filmene vises på klassisk vis med 24 billeder i sekundet.

Samsungs sydkoreanske konkurrent, LG, som også støtter Blu-ray, var sidste år først med en dobbeltafspiller, men den kunne - som flere følgende afspillere fra andre firmaer, herunder Samsung - kun afspille HD-DVD-film og havde ikke de ekstra funktioner med.

Sony selv indbygger nu Blu-ray-drev i sin nye serie af bærbare Vaio-computere og leverer også snart et Blu-ray-drev til indbygning i en stationær PC og til en pris under 200 dollars (1.100 kroner).