Stor opdatering af Samsungs Tizen på vej

Den sydkoreanske mobilgigant vil tage kampen på mobilmarkedet op mod Google og Apple med sit opdaterede styresystem, som er klar til efteråret.

Samsungs smartur Gear S2 bruger Tizen, som er Samsungs eget mobilstyresystem - en afart af Android. Det får nu en ordentlig opdatering. Arkivfoto: Rainer Jensen, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: RAINER JENSEN

Google og Apple skal ikke kunne dele mobilmarkedet mellem sig. Derfor gør verdens største mobilproducent, Samsung, sig klar til en stor opdatering af sit helt eget styresystem, Tizen, til efteråret.

Efter flere års mangel på aktivitet er den sydkoreanske mobilgigant i færd med at forberede en gennemgribende opdatering af Tizen til version 3.0 for derved at kunne udfordre Googles Android og Apples iOS.

Tizen bruges lige nu i en række Samsung-TV samt i Samsungs smarteure som Gear S2. Det er en videreudvikling af Android.

Testudgave klar til sommer

Den endelige udgave af Tizen 3.0 vil først være klar til september, men til juli regner Samsung med at sende beta- eller testudgaven ud til almindelig afprøvning.

Lige nu er lidt over 80 procent af alle nye smartphonetelefoner fra fabrikken produceret med Android som styresystem, mens omkring 13 procent kommer med iOS, i praksis udelukkende Apples egne iPhone-telefoner. Windows ligger på en beskeden, undselig andel på blot en-to procent.

Tizen 3.0 vil ifølge Samsung leve op til konkurrenterne og kunne bruges på også de helt nye telefoner og tavle-PCer, hvoraf Samsung selv producerer en lang række. Men derudover vil Tizen 3.0 kunne anvendes i f.eks. smarture, bilsystemer, droner, fladskærmsfjernsyn og de nye VR-briller til den virtuelle virkelighed - et marked, som skønnes at blive stort allerede i år. Tizen vil også kunne fungere på de nye ultra-HD-skærme, og grafikhåndteringen loves at blive 30 procent hurtigere end i Tizen 2.4-udgaven. Endelig skal det kunne bruges til Tingenes Internet, hvor milliarder af målere og sensorer med tiden skal kobles på Internet og bl.a. bidrage til, at selvkørende biler kan navigere rundt uden at støde ind i noget.

Både til små og store skærme

Ligesom med Windows 10 vil Tizen 3.0 fungere på både små og store skærme.

Sikkerheden bliver skruet i vejret med Tizen 3.0, som også vil virke med den nye trådløse radioteknologi, Bluetooth 4.2, så forskelligt udstyr kan kobles sammen over kortere afstande. Endelig vil det nye styresystem understøtte talegenkendelse.