Stor Microsoft-opdatering sender PCer i sort

Flere og flere Windows 10-brugere kan ikke bruge deres computer efter fejlslagen opdatering fra Microsoft, fordi maskinen ikke kan genstartes.

Windows 10 blev lanceret for et år siden, og forleden kom så den første, store opdatering et år efter premieren. Men det er gået grueligt galt for Microsoft, for mange har fået problemer og kan ikke starte computeren igen. Arkivfoto: Peter Steffen, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: PETER STEFFEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den store opdatering af Windows 10, et år efter at Microsoft lancerede sit nye styresystem, er blevet et mareridt for mange, fordi opdateringen får PCen til at gå ned, hvorefter den ikke kan genstartes.

Microsoft har efter flere dages kritik medgivet, at der er et problem med den såkaldte »Anniversary Update« eller »Jubilæumsopdatering«. Det rammer PCer, der både har en mindre SSD-disk og en standardharddisk installeret. Mens man arbejder, fryser PCen pludselig, og derefter kan den ikke genstarte. Også PCer, der blot har en enkelt harddisk, har været ramt.

Rul tilbage i tid

Problemet findes ikke, hvis man starter Windows i fejlsikret tilstand. Det er en funktion, der er tiltænkt brugt, hvis man vil løse problemer i Windows, og i fejlsikret tilstand startes kun det allermest nødvendige. Man kan dog ikke løse det nye problem i fejlsikret tilstand, og dermed er folk ubehjælpeligt kørt fast.

Den nye opdatering, som ødelægger det hele, ramte mange danske brugere i denne uge. Man har ti dage efter installationen mulighed for at stille PCen tilbage i tid og vælge et såkaldt gendannelsespunkt, som er gemt på et tidligere tidspunkt. Gendannelsespunkter er et her-og-nu-billede af, hvordan Windows så ud på det pågældende tidspunkt, og når man vælger at gå tilbage til det tidspunkt, berøres ens egne filer - dokumenter, billeder, film og musik m.m. - ikke. Det er udelukkende programmer og programfiler, der rulles tilbage i tid.Man skal dog huske at slå den automatiske opdatering af Windows i Windows Update fra. Ellers vil PCen igen hente den store, fejlbehæftede opdatering og installere den, og så står man igen i problemer til halsen.

To midlertidige løsninger

Microsoft anfører selv, at der kun er meldt om et lille antal brugere med problemer, men i hjælpefora på nettet vokser kritikken af softwaregiganten for ikke at have testet opdateringen grundigt nok af, inden den blev sendt ud til alle.

Microsoft anfører to muligheder for at løse problemet og få afinstalleret jubilæumsopdateringen. (Se forklaringen her - på engelsk)