Stor internetkonference til Danmark i 2017

Den internationale organisation ICANN, som styrer udviklingen af internettet, mødes i marts 2017 i København.

Siden internettet blev født i USA, har organisationen ICANN holdt styr på alle adresserne. Næste år skal fremtiden for nettet drøftes på en global konference i København. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Flere end 2.000 af de førende kræfter inden for styringen af Internet samles i 2017 i København for at drøfte fremtiden for nettet.

Den årlige, globale konference i organisationen Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), som står for hele opbygningen og koordineringen af nettet på verdensplan, skal 11.-16. marts 2017 holdes i samarbejde med Erhvervsstyrelsen, Dansk Internetforum og Wonderful Copenhagen.

Det er ICANN, som administrerer alle nettets domænenavne som .dk og .com og dermed den store, bagvedliggende »telefonbog« med de egentlige taladresser på alle netsteder på verdensplan. ICANN, som er en non-profit-organisation med sæde i USA, har siden begyndelsen sorteret under det amerikanske handelsministerium, men USAs præsident Barack Obama arbejder lige nu for at overdrage den amerikanske kontrol med de centrale dele af Internet til ICANN, inden han ved årsskiftet træder tilbage.

DI: Det er et scoop

Der har længe - og især efter afsløringerne af massiv amerikansk overvågning - været kritik af USAs for store indflydelse af styringen af nettet. Omvendt har frygten været stor for, at ikke-demokratiske lande skulle sætte sig på styringen og dermed få held til at censurere internettrafikken.

I Dansk Industris brancheorganisation for IT og Tele, DI Digital, er direktør Adam Lebech begejstret for, at konferencen kommer til København.

»Det er et scoop for regeringen, at det er lykkedes at tiltrække den globale internetkonference til København i 2017. Internettet er en central forudsætning for digitalisering og innovation i hele samfundet. Danmark er internationalt langt fremme på digitaliseringsområdet og blev for kort tid siden nummer 1 i EU-Kommissionens årlige barometer over digital parathed. Nu gælder det om at omsætte potentialet til handling,« siger han og understreger vigtigheden af »et frit og åbent Internet«.

Det samme gør regeringen.

»Alle dele af samfundet, ikke mindst erhvervslivet, er afhængig af, at vi har et globalt, frit og åbent Internet, som alle brugere kan have tillid til, og styringen af internettet er afgørende for, hvordan vi forvalter dette globale, fælles gode,« siger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V).