Stor interesse for tilskud til bedre Internet

Formentlig vil kun under halvdelen af alle de husstande og virksomheder i Region Sjælland, som har søgt tilskud til bedre internetforbindelser i SEAS-NVEs særlige fiberpulje, få del i de 50 millioner kroner.

Snart kan gravemaskinerne gå i jorden og - med tilskud fra SEAS-NVEs særlige fiberpulje - sikre mellem 1.500 og 2.000 husstande og virksomheder i Region Sjælland bedre internetforbindelser. Arkivfoto: Nils Meilvang, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er enorm efterspørgsel på de 50 millioner kroner, som energiselskabet SEAS-NVE ekstraordinært satte af til beboelser, hvor internetforbindelserne er særligt dårlige. 170 ansøgninger, som dækker i alt 4.866 adresser, er efter to måneder landet på bordet.

Det er tre ansøgninger flere, end den særlige, statslige bredbåndspulje fik, da den også blev mere end overtegnet før jul. Derfor er Casper Holst-Christensen, som er administrerende direktør i fibernetselskabet Fibia, som SEAS-NVE sammen med sin arrhusianske kollega NRGi er medejer af, da også overvældet.

»Selv om vi dagligt er i kontakt med ildsjæle, der kæmper for at få tidssvarende Internet til deres område, er vi overvældede over interessen. 170 ansøgninger understreger, at mange danskere er koblet af den digitale udvikling, ikke mindst i Vest- og Sydsjælland samt på øerne,« konstaterer han.

Kun penge nok til omkring halvdelen

SEAS-NVE, som netop dækker dette område, valgte at oprette en særlig fiberpulje på 50 millioner kroner og satte andre 50 millioner kroner af til at få bugt med den venteliste af grave- og etableringsprojekter, som Fibia allerede havde liggende.

Da ansøgningsfristen til den nye fiberpulje udløb 15. marts, var der kommet 170 ansøgninger. De fordeler sig på over 500 virksomheder, 4.100 privatboliger og 250 sommerhuse. Nogle ansøgninger vedrører blot nogle få husstande, mens det i andre tilfælde er over 100 virksomheder og private husstande, der er gået sammen.

Hver husstand skal lægge de 1.995 kroner, som er Fibias normalpris for at blive koblet på fibernettet.

Det bliver formentlig kun omkring halvdelen af ansøgerne, som får del i puljen, hvilket de får besked om sidst i april. Fibia forventer, at mellem 1.500 og 2.000 nye husstande og virksomheder vil kunne kobles på med støtten fra SEAS-NVE. Men SEAS-NVEs administrerende direktør, Jesper Hjulmand, lovede i januar, da han lancerede fiberpuljen, at der kan komme flere penge i tilskud.

»Hvis interessen er så meget større, må vi overveje, hvad vi håndterer den,« sagde han.

Region Sjælland hårdest ramt

Fibia blev stiftet af SEAS-NVE og NRGi i 2014 for at levere fiberforbindelser, som kan transportere internet-, TV- og telefonisignaler i topfart. Det er elselskabernes fælles salgsselskab, Waoo, som leverer indholdet, når der først er trukket lysoptiske fiberkabler til et område.

Officielle opgørelser fra Energistyrelsen, der er Danmarks øverste telemyndighed, viser, at Region Sjælland er den del af Danmark, hvor færrest husstande og virksomheder har internetforbindelser i det, som de fleste vil kalde ordentlig hastighed.