Stor forvirring om Sanders møder

Videnskabsminister Helge Sander (V) kunne mandag ikke forklare, hvorfor hans kalender tilsyneladende er fyldt med huller. Det blev mandag afsløret, at Sander kun har holdt syv møder med teleindustrien siden 2003. Fejl i kalenderen, siger Sander, der dog mandag ikke kunne dokumentere yderligere møder.

Sander kom fra morgenstunden ud i et gevaldigt stormvejr, efter at teleanalytiker John Strand havde bestilt aktindsigt i ministerens kalender. En aktindsigt, der viste, at Videnskabsministeren kun har holdt syv møder med teleindustrien siden 2003. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Evensen
Det lykkedes ikke for Videnskabsministeriet mandag at kaste yderligere lys over den pikante sag om videnskabsminister Helge Sanders (V) ufuldstændige kalender.

Sander kom fra morgenstunden ud i et gevaldigt stormvejr, efter at teleanalytiker John Strand havde bestilt aktindsigt i ministerens kalender. En aktindsigt, der viste, at videnskabsministeren kun har holdt syv møder med teleindustrien siden 2003.

Et enkelt år endda helt uden nogen møder. Teleindustrien er ellers et af Helge Sanders kerneområder, men flere parter - herunder John Strand og Dansk Metal - har løbende rettet hård kritik mod Sanders engagement i branchen. Sander selv har afvist, at han skulle være ligeglad med teleområdet.

Ministre holder normalt jævnligt møder med de brancher, de repræsenterer, for at blive klogere på, hvad der rører sig - og hører branchens synspunkter og udfordringer. Da afsløringen af Helge Sanders manglende interesse for at holde møder med telebranchen kom frem i Jyllands-Posten mandag morgen, forklarede både Sander selv og embedsmænd i hans ministerium, at kalenderen, som John Strand har fået aktindsigt i, er ufuldstændig og ikke giver et retvisende billede af Helge Sanders mødeaktivitet med branchen. Sander forklarede, at der måtte være tale om fejl i kalenderen.

Business.dk forsøgte derfor mandag at få Videnskabsministeriet til at fremsende en kalender uden fejl i, men det lykkedes ikke for Videnskabsministeriet at fremskaffe den inden denne artikels offentliggørelse. Dermed er det stadig uvist, hvilke virksomheder i telebranchen Helge Sander har holdt møder med ud over de syv, der fremgår af aktindsigten.

Kritik i årevis
Telebranchen er en af de store brancher i Danmark, og branchen omsætter for mere end 200 milliarder kroner årligt - og beskæftiger 100.000 mennesker. Dertil kommer, at samtlige danskere og danske virksomheder, er kunder til et eller flere teleprodukter.

Branchen har de senere år stået over for store omvæltninger. Dels er der sat turbo på udviklingen af nye teknologier som mobilt bredbånd og Internet-TV, og dels er branchen underlagt en hastig globalisering, hvor virksomhederne er under ekstremt stort pres for at effektivisere og rationalisere i lynende hastigt tempo for at følge med priserne ned.

Tilmed er fyringer blevet hverdag i store koncerner som TDC, der ifølge den tidligere topchef Jens Alder, er tvunget til at fyre sig til en bedre bundlinje, fordi det er svært at vokse yderligere i et mættet marked.

Kritikken af Sanders forhold til branchen er ellers ikke ny. Helt tilbage i 2006 langede Computerworlds chefredaktør, Arne Steinmark, ud efter Sander i en usædvanlig kritisk leder, hvor avisen skrev, at "Helge Sander ligner anno 2006 en mæt og selvtilfreds minister, som forholder sig flegmatisk og uinspireret til ressortområdets udfordringer."

Det år holdt Helge Sander blot et enkelt møde med telebranchen, i form af TDC. Det vides dog ikke, om netop 2006 er et af de år, hvor ministerens kalender er behæftet med fejl.