Stor ejendomshaj stiller sig frem for første gang

Jesper Koch Andersen var en af de hurtigste danskere før krisen, når det kom til ejendomme. Personlig konkurs, milliongæld og grove beskyldninger hænger over ham. Nu står han for første gang frem i DR-program.

Jesper Koch Andersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: NICOLAI LORENZEN

Jesper Koch Andersen var en af de helt store kanoner, da ejendomsfesten bankede derudaf i 00'erne, men siden gik han personligt konkurs, Kammeradvokaten mistænker ham for svindel, og han møder grove beskyldninger fra almindelige danskere, der var involveret i hans ejendomsprojekter.

I aften stiller han sig så for første gang frem til interview i tredje udgave af DR-programmet »Spekulanterne slår til igen«, der over fire programmer opsøger flere spekulanter, der bærer en del af skylden for finanskrisen, der kostede Danmark 400 mia. kroner ifølge Rangvid-rapporten, der kom tidligere på efteråret.

Jesper Koch Andersen opbyggede et milliardstort ejendomsimperium ved at investere i mindre udlejningsejendomme, overbelåne dem og til overpris hænde dem videre til almindelige danskere med millionfortjeneste. I mange tilfælde har uheldige investorer stået tilbage med regningen, efter han gik personlig konkurs med en gæld på 700 mio. kroner til følge.

»Jeg tænker, jeg har et stort ansvar i det. Jeg tænker, det er rigtig dårligt. Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at hjælpe investorerne ud af det her. Jeg føler et stort ansvar. Jeg tænker, at der er nogle kreditforeninger som BRF Kredit og Løkken Sparekasse, der må have en virkelig, virkelig, virkelig dårlig smag i munden i forhold til det her,« udtaler Jesper Koch Andersen i DR-interviewet.

Han afviser dog, at han bevidst har snydt nogen af de almindelige danskere, der optræder i programmet, og som på grund af deres investeringer i Jesper Koch Andersens ejendomme i dag har kæmpe gæld.

Dog erkender han, at han blev grådig under nullernes festdage, men giver også en røffel til nogle af de banker og pengeinstitutter, der blev ved med at låne ham penge. De har været med til at finansiere spekulantens ejendomskarrusel.

Blandt andre Løkken Sparekasse der ydede store lån, særligt til Jesper Koch Andersen, men som siden måtte dreje nøglen om efter tab på omkring 1 mia. kroner. Den daværende direktør Poul Blicher Johnsen, der heller aldrig har stillet op til interview efter krakket, medvirker kort i DR-programmet. Han føler ligeledes et ansvar, forklarer han, men afviser den personlige kritik, der er rettet af ham for at være for lemfældig med store udlån.

Spekulanterne slår til igen vises mandag 2. december kl. 20.40 på DR1.