Stor dansk kæde af privathospitaler ryger med i kæmpehandel

Den private sundheds- og helsekæde Aleris er blevet købt af investeringsfonden Triton for et betydeligt millionbeløb. Dermed giver den kendte svenske Wallenberg-familie slip på kæden, som de har siddet på i 10 år.

Aleris driver en række private hospitaler rundt omkring i Danmark. Her ses en MR-skanner på Aleris-Hamlet privathospitalet i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Investeringsselskabet Triton har fredag købt sig ind på det skandinaviske private omsorgs-, syge- og helsepleje Aleris for 2,8 mia. svenske kr., der svarer til ca. 2 mia. danske kr. Opkøbet gælder omkring 100 sygehuse og røntgenvirksomheder i Norge, Sverige og Danmark med i alt 3.300 medarbejdere.

Det skriver det norske medie Dagens Næringsliv.

»Overgange til nye ejere betyder nye muligheder for os i Aleris - og for vores patienter. Triton har en nyttig ekspertise og erfaring, mens Aleris har medicinsk kompetence i top og dygtige medarbejdere inden for en række medicinske discipliner. Sammen skal vi skabe en endnu bedre platform for at levere højkvalitative og innovative helsetjenester til vores omkring én million patienter,« siger adm. direktør for Aleris Mia Grundstrøm i en pressemeddelelse fredag.

Bedste forudsætninger

I Danmark står Aleris bag den største kæde af privathospitaler, Aleris-Hamlet, der har afdelinger i København, Aarhus, Aalborg, Esbjerg, Herning og Ringsted.

Triton er en kapitalfond, der investerer i mellemstore og store virksomheder i Nordeuropa, Italien og Spanien, og som i dag ejer 38 virksomheder på tværs af Europa med onkring 73.000 medarbejdere tilsammen. Selskabet blev etableret i 1997 og har gjort flere end 70 investeringer siden 1999. Ifølge investeringsfirmaet er det nye opkøb af Aleris en oplagt mulighed for begge parter.

»Vores opgave bliver nu at give Aleris' kompetente medarbejdere og og ledelse de bedste forudsætninger for at fortsætte udviklingen af Skandinaviens ledende private helsetilbud,« siger Peder Prahl, adm. direktør i Triton.

Prominent familie sælger ud

Investeringsfirmaet Patrica Industries, stiftet og ejet af den prominente Wallenberg-familie gennem dets holdingselskab Investor AB, sælger dermed ud af arvesølvet Aleris efter at have ejet kæden i ti år.

Topchefen for Patricia Industries Johan Forssell siger til det svenske medie Dagens Industri, at Aleris har udviklet sig fremragende siden Wallenberg-familien gik ind som ejere i 2010, men at den finansielle udvikling siden da ikke har været tilfredsstillende. Derfor er han fortrøstningsfuld med de nye kræfter, der nu skal definere retningen for kæden.

»Gennem denne transsaktion frigør vi ressourcer, som kommer til at blive brugt til at udvikle vores stærke platforme i Patricia Industries,« siger Johan Forssell.

Får samme ejer igen

Aleris solgte tidligere i år helse- og omsorgsvirksomheden Aleris Omsorg til helsegiganten Ambea, der ligeledes er ejet af Triton. Virksomheden blev senere hen omdøbt til Stendi. Salget lå dengang også på 2,6 mia. svenske kr.

Stendi leverer tjenester inden for ældreomsorg, børnepasning og psykisk pleje, mens Aleris Helse primært driver specialitetshelsetjenester og radiologi. Salget i januar måned i år omhandlede 305 virksomheder med omkring 6.000 medarbejdere i Sverige, Norge og Danmark.

Omsorgsvirksomheden er dog kommet i myndighedernes søgelys for dets brug af midlertidige ansatte og eksternt hyrede konsulenter, som mener, at de i praksis har været fastansatte til en mindre løn. Aleris har dog benæget dette og frygter et erstatningskrav på flere millioner, såfremt selskabet taber retssagen, der lige nu afvikles for norsk ret, skriver Dagens Næringsliv.