Stop for svenske mobilselskabers Skype-blokade på vej

Den svenske regering truer mobilselskaber med lov.

Foto: KAREN BLEIER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mobilselskaberne i Sverige skal tillade, at deres kunder bruger VoIP-tjenester som Skype, når de vil ringe med mobilen.

ComON's svenske søstermedie, Mobil.se, har tidligere fortalt om blandt andet mobilselskabet 3's regler i Sverige om, at VoIP er forbudt på mobilen, og tidligere har Skype også i en EU-høring brokket sig over de svenske forhold. Ved det svenske teleselskab - i Sverige kaldet "TRE" - kostede et dataabonnement 49 kroner, mens et dataabonnement med VoIP kostede 149 kroner.

En ny lov, fremsat af den svenske regering, vil fra den 1. juli gøre det muligt at forbyde at forbyde Skype på mobilen, skriver svt.se. Ligesom i den kommende telelov i Danmark, vil Sverige få en gummiparagraf, der gør det muligt at sætte regler for netneutralitet. I realiteten vil det være den svenske telemyndighed, Post- og Telestyrelsen, der skal lave reglerne, skriver svensk tv på deres hjemmeside.

Debatten om netneutralitet har raset meget i USA, men er også aktuel i Europa. For nyligt kom en rapport fra et firma, der producerer teknologi til telenet-prioritering, som sagde, at teleselskaberne ville støde på flaskehalse i nettet og altså blev nødt til at bruge firmaets teknologi til at skabe forskellige former for abonnementer. Også store europæiske teleselskaber har for nyligt betalt for en rapport med samme konklusioner.

Modstandere af netprioritering, hvor nogle tjenester får forrang frem for andre, siger, at det skader innovationen. I sidste kan det betyde, at små innovative firmaer får sværere ved at nå frem til slutbrugeren, fordi de ikke har råd til at betale teleselskaberne for den bedre båndbredde.