Stop for roamingafgifter kan åbne for konsolidering

Såfremt et forbud mod roamingafgifter bliver en realitet, vil det med garanti sætte gang i en stor konsolidering på det europæiske telemarked, og teleselskaberne vil samtidig opleve et mærkbart fald i indtjeningen.

Når man er udenlands benytter man sig af udenlandske netværk, og disse er som regel overtakserede i forhold til de hjemlige priser. Nu har EU-Parlamentet dog stemt for at stoppe for teleselskabernes roamingafgifter. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRANZ-PETER TSCHAUNER

Det vurderer Michael Friis Jørgensen, TDC-analytiker hos Alm. Brand Markets, efter at EU-Parlamentet torsdag med et stort flertal har stemt for et forslag om at sætte en stoppe for teleselskabernes roamingafgifter.

»Generelt set vil det påtvinge en konsolideringsbølge hen over Europa. Det bliver meget svært at være en af de mindre spillere, hvis der kommer et ensartet europæisk telemarked. Det er nok den allerstørste effekt, og en konsolidering er en pinedød nødvendighed, hvis det her bliver implementeret,« siger Michael Friis Jørgensen til Ritzau Finans.

Ifølge Michael Friis Jørgensens vurdering vil der komme til at være 4-5 markante aktører på det europæiske marked fremover. Samtidig vil den nye lovgivning betyde et tab i indtjeningen for teleselskaberne.

»Den negative side er så, at der vil være et tab i indtjeningen, men det er utroligt svært at sætte et tal på. Det vil være mærkbart, men håndterbart for selskaberne. På den anden kan den nye lovgivning også betyde, at vi kommer til at bruge mobilen mere i udlandet, men det er en ukendt faktor,« siger Michael Friis Jørgensen.

Selvom EU-Parlamentet har stemt ja til forslaget, skal medlemslandene dog først pege tommelfingeren op i ministerrådet, før det bliver til virkelighed. Hvis det sker, vil stoppet for roamingafgifter træde i kraft fra december 2015.

Michael Friis Jørgensen tvivler dog på, om forslaget kommer igennem i sin nuværende form.

»Der er stadig stor usikkerhed ved, hvordan tingene vil udmønte sig. Jeg har svært ved at se, hvordan de forskellige prisniveauer kan nærme sig hinanden på så kort tid. For mig at se er det et stadigt åbent spørgsmål, hvor stor en del af det forslag, der kommer igennem. Det bliver nok udvandet,« vurderer han.

/ritzau/FINANS