Stop for NSAs masseovervågning

De omstridte love, som har gjort masseovervågning mulig, udløb af sig selv mandag morgen. Det er nu ulovligt, hvis de amerikanske efterretningstjenester samler og bruger oplysninger.

Fra mandag morgen har National Security Agency (NSA) fået stækket sine beføjelser, fordi et vigtigt lovgrundlag er faldet bort. Her ses NSAs hovedkvarter i Fort Meade i staten Maryland. Arkivfoto: Saul Loeb, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De omfattende beføjelser, som de amerikanske efterretningstjenester har haft siden terrorangrebet på World Trade Center i september 2001, forsvandt mandag morgen.

Klokken 6 dansk tid udløb den omstridte lovpakke »USA Patriot Act«, og dermed har efterretningstjenesten NSA ikke længere lov til at indsamle oplysninger om amerikanernes telefoni. Ifølge britiske BBC er NSA allerede begyndt at lukke sine servere ned.

Det amerikanske senat var ekstraindkaldt i weekenden i et republikansk forsøg på at få forlænget den nuværende lovgivning. Den anden del af det amerikanske parlament, Repræsentanternes Hus, havde i sidste uge med overvældende flertal besluttet at stække efterretningstjenesternes og forbundspolitiets muligheder for at overvåge amerikanske statsborgere - et tiltag, som også præsident Barack Obama bakkede op om.

Domstol: Det er ulovligt

En amerikansk domstol kendte i forrige uge det hidtidige lovgrundlag ulovlig men undlod at kræve det stoppet straks, fordi loven af sig selv ville udløbe 1. juni.

Efter flere timers debat i senatet stoppede den republikanske senator Rand Paul dog omafstemningen i Senatet.

»Dette er en sejr, uanset hvordan man ser på det. Den kan blive kortvarig, men jeg håber, at den baner vej for en reel debat,« sagde han ifølge den britiske finansavis Financial Times.

Forinden havde chefen for CIA, John Brennan, på TV advaret politikerne mod at lade loven løbe ud, sådan som den hele tiden har været sat til at skulle 1. juni ved midnatstid, amerikansk tid.

Repræsentanternes Hus stemte for, at staten ikke må foretage den massive overvågning, som har kørt i årevis. I stedet skal der foreligge en dommerkendelse, før oplysningerne i givet fald kan udleveres fra teleselskaberne.

Første indskrænkning siden 1978

Nu er alle efterretningstjenesternes beføjelser på området faldet bort, og det er fra mandag morgen ulovligt, hvis tjenesterne fortsætter som hidtil. Forbundspolitiet FBI må heller ikke bruge de såkaldte »forretningsoplysninger« om internetbrug, hoteloplysninger, oplysninger om billeje og kreditkortoplysninger.

Men de kan fortsætte indsamlingen af oplysninger om udenlandske efterretningsundersøgelser, som allerede er i gang.

Senatet er indkaldt til en ny afstemning midt i denne uge, hvor en ny lovgivning, kaldet »USA Freedom Act«, sandsynligvis vil erstatte de hidtidige love. »USA Freedom Act« forbyder permanent NSA at masseindsamle teleoplysninger og indfører nye regler for kontrol og gennemsigtighed med andre efterretningsaktiviteter. Rand Paul, der opstiller som præsidentkandidat for Republikanerne, mener dog ikke, at »USA Freedom Act« går langt nok for at stække den overvågning, som blev afsløret for to år siden og har sendt dønninger gennem verdenssamfundet.

Det nye lovgrundlag vil dog være første gang, at NSAs magt bliver stækket, siden man i 1978 indførte »Foreign Intelligence Surveillance Act« (FISA), hvor en hemmelig domstol, hvis afgørelser ikke offentliggøres, har skullet nikke til NSAs ønsker om at overvågning.

Borgerrettighedsgrupper mener ikke, at den nye »USA Freedom Act« går langt nok for at beskytte privatlivets fred.

»Kongressen bør udnytte, at loven nu udløber, til at gennemføre langtrækkende overvågningsreformer i stedet for den svage lov, som nu er under overvejelse,« siger Michael MacleodBall, fungerende direktør for American Civil Liberties Unions juridiske kontor i Washington, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Tophemmelige papirer afsløret

Den massive overvågning blev afsløret i sommeren 2013 af den tidligere efterretningsansatte Edward Snowden, som i dag lever i midlertidigt asyl i Rusland. Han frigav store mængder af tophemmelige papirer, som afslører det enorme omfang af masseovervågningen i såvel USA som resten af verden, hvor de enkelte landes efterretningstjenester har hjulpet NSA med at indsamle oplysninger, aflytte telefonsamtaler og internettrafik.

Også Danmark står på listerne som samarbejdspartnere.

»USA Patriot Act« blev indført under daværende præsident George W. Bush og er hemmeligt blevet udvidet og brugt til at indsamle oplysninger om millioner af amerikanskeres telefonsamtaler.