Stop for bonus til bankdirektører

Den finansielle krise og statslige redningspakker tvinger nu danske bankdirektører til at frasige sig lønstigninger og kæmpebonus i 2009.

Foto: Scanpix. Danske Banks ordførende direktør, Peter Straarup, siger nej til lønstigning i 2009. Nu vil det formentlig sprede sig som ringe i vandet.
Læs mere
Fold sammen
Det kan ende med den helt store dominoeffekt i de danske bankers top.

For med Nordea-topchef Christian Clausen og Danske Bank-kollega Peter Straarups farvel til lønstigninger og bonus i 2009, kan en stribe danske bankdirektører blive tvunget til at følge trop og frasige sig lønstigninger og bonus i kølvandet på bankernes nedtur sidste år.

Det er ugers hård pres - først direkte og i al offentlighed og siden i det skjulte - der fredag fik først Christian Clausen og få timer senere Peter Straarup til at sige farvel til lønstigninger og bonus i år.

For netop bankdirektørernes millionlønninger og ditto-bonusordninger, blev en alvorlig hemsko, da Folketingets politiske partier for tre uger siden skulle færdiggøre den store bankpakke II, hvor den danske stat besluttede at skyde 100 mia. kr. ind i den kriseramte finansindustri.

Socialdemokraternes leder, Helle Thorning-Schmidt, stillede som krav, at der skulle lægges et loft over bankdirektørernes løn. Sådan kom det ikke til at gå, men direktørerne måtte dog acceptere en stribe mindre omfattende krav. Men alene kravene fra politikerne og den efterfølgende debat, var en alvorlig øjenåbner for de danske bankdirektører.

Som ringe i vandet
Når bankdirektørerne i Nordea og Danske Bank nu frasiger sig retten til lønstigninger og bonus, kan det let brede sig som ringe i vandet.

”Når topledelser i andre brancher tidligere har fået meget høj løn og bonusordninger har meldingen været, at aflønning og virksomhedens resultater hang nøje sammen. Derfor bliver den økonomiske krise en slags lakmus-prøve på, om bestyrelserne mener dette alvorligt når resultaterne er knap så gode. Det er mit indtryk, at langt de fleste bestyrelserne er meget opmærksomme på om der er sammenhæng mellem de resultater, som ledelserne leverer og det de får i løn,” siger Ken L. Bechmann, fra Copenhagen Business School, der bl.a. er ekspert i præstationsafhængig aflønning. Han får støtte af handlingerne i flere andre danske banker.

Ifølge Berlingskes oplysninger uddelte Danske Bank alene i 2007 omkring 1,3 mia. kr. i bonus - en fordobling i forhold til året før.

Læs hele historien i Berlingske Business lørdag.