Stofa lukker sit kabel-tv-net om et år

Ejeren af landets næststørste kabel-tv-selskab, energiselskabet Norlys, lukker om et år det kabel-tv-net, som har gjort Stofa til landets næststørste udbyder. Dermed undgår man i sidste øjeblik indgreb fra myndighederne.

Energiselskabet Norlys, som ejer både Stofa og Boxer, vil lukke sit kabel-tv-net fra udgangen af september 2022 og udelukkende satse på fibernetforbindelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Norlys
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landets næststørste kabel-tv-selskab Stofa lukker sit kabel-tv-net om et år, 30. september 2022, og slipper dermed for at blive reguleret af myndighederne.

Det har Stofas ejer, energiselskabet Norlys, meddelt Erhvervsstyrelsen, som er øverste konkurrencemyndighed på teleområdet, lige op til, at styrelsen skulle beslutte, om nettet skulle reguleres, ligesom det TDC-ejede YouSees kabel-tv-net – Danmarks største – bliver det på grund af TDCs størrelse.

Afleveret i 12. time

Meddelelsen fra Norlys, som er en fusion af energiselskaberne SE/Sydenergi og Eniig, kom i fredags, 2. juli, få timer før Erhvervsstyrelsen meldte sin afgørelse om fremtidig regulering af de danske fiber- og kabel-tv-net ud til tele- og internetbranchen.

»Norlys har ved erklæring af 2. juli 2021 til Erhvervsstyrelsen oplyst, at selskabet inden for Norlys’ delmarked Midt- og Sydjylland senest den 30. september 2022 vil lukke det af Stofa ejede coax-baserede net, på nær coax-nettet i AN-tv-området, der vil blive lukket senest den 30. september 2024,« skriver Erhvervsstyrelsen i sit udkast til afgørelse.

Det medfører, at Erhvervsstyrelsen undlader af tvangsregulere Norlys' kabel-tv-net, »idet styrelsen ud fra en samlet vurdering ikke har fundet det proportionalt eller berettiget at pålægge Norlys forpligtelser på en infrastruktur, som Norlys ved erklæring over for styrelsen har oplyst vil blive lukket senest den 30. september 2022«.

Lover lige vilkår for alle

Norlys vil i stedet sikre, at der er fibernetforbindelser i alle de områder, hvor Stofa ejer kabel-tv-net, på nær i dele af Aalborg og Nørresundby, som er hjemsted for antenneforeningen AN-TV, der hører til blandt landets største. Her sker det først i 2024.

Norlys understreger, at det udelukkende er Stofas egne dele af kabel-tv-nettet, der lukkes. Mange antenneforeninger, som er sluttet til Stofas kabel-tv-net, ejer selv netværket i deres lokalområder og skal derfor selv beslutte, om de på et tidspunkt vil skifte til fibernet og dermed nye kabler og udstyr. Ifølge Norlys berører lukningen frem mod september 2022 seks procent af Stofas kabel-tv-kunder, svarende til 14.000 husstande.

Når alle kabel-tv-kunderne tvinges til at skifte til noget andet, har Norlys over for Erhvervsstyrelsen lovet at »sikre, at Stofa og øvrige tjenesteudbydere behandles på ikkediskriminerende måde« – altså at Stofa ikke kan rykke ud med slagtilbud, som holder konkurrenterne ude.

Norlys opsagde tidligere i år omkring 120.000 internet- og tv-kunder, som i Eniigs forsyningsområde havde abonnement hos Norlys' konkurrent Waoo, som Eniig hidtil havde en aftale med. Det medførte en total jagt på kunderne, hvoraf de omkring 65 procent valgte at skifte til Norlys' Stofa.

Opdateret 2021-07-08 med Norlys' præcisering af omfanget af lukningen.

LÆS MERE