Stofa: Højst tre TV-leverandører i Danmark

Nye opkøb udvider Danmarks næststørste kabel-TV-selskab, og direktør forudser yderligere konsolidering på TV- og internetmarkedet.

Stofas administrerende direktør, Ole Fruekilde Madsen, er klar til at indgå nye aftaler i hele Danmark. Foto: Stofa Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks næststørste kabel-TV-selskab Stofas opkøb i Jylland og på Fyn er endnu et skridt mod, at der om en tid vil være to og højst tre storleverandører af TV og internetforbindelser til danskerne.

Det siger Stofas administrerende direktør, Ole Fruekilde Madsen, til Berlingske, efter at Stofa, der ejes af Sydenergi/SE i Sønderjylland, torsdag morgen købte 25 procent af det tidligere Energi Randers, nu Verdos fiberforretning og overtager driften af det fibernet, hvorigennem energiselskaberne tilbyder TV, Internet og telefoni i konkurrence med især TDC. Stofa har i mandags indgået samme aftale med Sydfyns Elforsyning.

Maksimalt tre aktører i Danmark

»For os er dette meget vigtige strategiske samarbejder. Vi tror på, at konsolideringen i Danmark af TV- og bredbåndsmarkedet vil fortsætte. Store, globale udfordringer rammer os, så vi skal passe på, at vi ikke skader os selv i Danmark men konsoliderer os, så vi får ikke én men to og maksimalt tre aktører på det danske TV- og bredbåndsmarked. Det beviser vi med denne aftale,« siger Ole Fruekilde Madsen.

Stofas største konkurrent er det TDC-ejede YouSee, som er Danmarks største kabel-TV-selskab med omkring 1,2 millioner husstande som kunder, hvor Stofa har 480.000 privat- og erhvervskunder, hvoraf stort set alle har TV, og omkring 250.000 desuden har bredbånd. Stofa kan nu snart føje yderligere 20.000 til og dermed runde den halve million.

TDC fik i oktober 2014 meget overraskende en aftale i stand med energiselskabet Trefor i det jyske trekantsområde. Her overtager TDC driften af Trefors fibernet, og snart bliver YouSee eneleverandør af produkter til fiberkunderne i Kolding, Vejle, Fredericia, Vejen og Middelfart.

Hvor som helst i Danmark

»TDCs aftale med Trefor var svær for os. Den aftale ville vi gerne have haft, men vi arbejder videre, og døren hos Stofa står åben, ligesom vi gerne tager ud og drikker en kop kaffe med andre,« siger Ole Fruekilde Madsen.

Og kan de befinde sig hvor som helst i Danmark?

»Hvor som helst! Stofa har i dag kunder fra Helsingør til Aalborg. Geografien i Danmark spiller ingen rolle for os. Vi vil gerne være tilgængelige for alle danskere. Derfor er aftalerne med Verdo og Sydfyns Elforsyning vigtige for os, og vi står lidt med armene i vejret,« siger Stofa-direktøren.

Han medgiver, at de ekstra 20.000 kunder, som senere i år og i begyndelsen af 2016 overflyttes til Stofa, ikke fra dag 1 giver stor, ekstra muskelkraft, som Stofa kan bruge til at presse TV-stationerne ned i pris.

»Nej, vi kan ikke her og nu opnå markant bedre priser. For os har det mere strategisk betydning at stå stærkt i denne konsolidering,« siger Ole Fruekilde Madsen.

Store problemer ved sammenlægning

Stofa har i 2014 og begyndelsen af 2015 sloges med store tekniske problemer med at få flyttet de 65.000 fiberkunder hos Sydenergi/SE over på Stofas net. Det har kostet næsten 100 millioner kroner og »dybe ridser i lakken«, som der står i SEs nyligt udgivne årsrapport. Stofa-direktøren lover, at problemerne ikke vil ramme de nye kunder.

»De nye kunder i Verdo kommer til os i 1. kvartal 2016. Her har vi med garanti styr på de store udfordringer, som vi har haft. Allerede i dag har vi rigtigt stabil drift, og i kundeservice venter man højst et minut. For Stofa er det naturligvis vigtigt at kunne levere et attraktivt produkt til en fair pris, men det handler meget om serviceoplevelsen. Vi skal være tilgængelige, når folk har brug for os, skal holde, hvad vi lover, og skal løse de fejl, vi laver, første gang. Det skal vi bevise, også når vi byder velkommen til kunder fra Sydfyn og Verdo. Det er vor adgangsbillet til endnu flere kunder,« siger Ole Fruekilde Madsen.

Aftalen betyder, at både Verdo og Sydfyns Elforsyning forlader Waoo, elselskabernes hidtil fælles salgsselskab for TV, Internet og telefoni. Her er Verdos administrerende direktør, Kim Frimer, bestyrelsesformand. Sydenergi trak sig og sine kunder ud ved købet af Stofa i 2012 for 1,9 milliarder kroner.

»Når de tidligere Waoo-ejere skal kikke på, hvem deres foretrukne samarbejdspartner er, har vi sat streg under Stofa,« siger Ole Fruekilde Madsen.

TDC er størst

Det nordvestsjællandske energiselskab SEAS-NVE og det aarhusianske NRGi valgte dog i 2014 at fusionere under navnet Fibia i stedet for at slutte sig til Stofa.

TDC-koncernen er Danmarks største på alle fire hovedområder: fastnettelefoni, mobiltelefoni, internetforbindelser og TV.

I dag kan både Internet, TV og telefoni leveres på fire måder: gennem det TDC-ejede fastnet, gennem kabel-TV-net, gennem fibernet, som især elselskaberne står bag, eller mobilnettene, hvor data forlængst har overhalet tale.