Stofa er nu klar med fritvalg-TV

Fra april kan de første kunder hos Danmarks næststørste TV-leverandør vælge præcis de TV-kanaler, som de ønsker, direkte fra fjernbetjeningen og få den enkelte kanal i 30 dage, så snart der er betalt, og skifte når som helst.

Foto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Deyan Georgiev

Danmarks næststørste TV-leverandør, Stofa, er efter et halvt års forhandlinger klar til at lancere fritvalgs-TV fra 31. marts.

Stofas lige nu 350.000 TV-kunder kan dermed vælge blandt over 100 TV-kanaler og købe dem i 30 dage, efterhånden som de ønsker at ville se dem og betale for dem. Man vælger med sin fjernbetjening, og så har man adgang til den enkelte TV-kanal fra det tidspunkt, hvor man har sagt ja til at betale, og en måned frem.

»Vi tyvstarter i Aarhus, hvor vi har afprøvet løsningen. Her får man en måneds eksklusivitet, og så kan alle andre være med fra begyndelsen af maj. Jeg håber, at man tager imod dette med anerkendelsen af, at det ikke bare er et fritvalgsprodukt men en helt anden måde at se TV på. Man får tre minutters smugkik på kanalen og kan så med sin fjernbetjening - altså uden at skulle rejse sig fra sofaen og ringe til kundeservice eller gå ind på en hjemmeside - åbne for den ønskede kanal,« siger Ole Fruekilde Madsen, administrerende direktør for Stofa, til Berlingske.

Kanaler koster fra 10 til 89 kroner pr. måned

Forudsætningerne for at være med på MitTV, som Stofa kalder det, er, at man har en Stofa-boks, som man enten kan købe for 999 kroner i modellen uden harddisk til optagelse eller leje, og dertil betaler 26 kroner i månedligt abonnement. Herefter betaler man mellem 10 og 89 kroner pr. kanal for en måned. Den billigste er Discovery Science til 10 kroner, den dyreste er TV3+.

»Det er rigtigt svært at sige, hvor mange der vil vælge MitTV. I 2016 er vi vant til bare at betale for, hvad vi vil have. Vi vil ikke tvinges til at købe noget, som vi ikke vil have, og derfor tror jeg, at interessen for produktet er stor. Der vil dog helt klart også være en stor kundegruppe, som holder fast ved TV-pakkerne, som jo er et godt samletilbud med mængderabat,« siger Ole Fruekilde Madsen.

Af de 350.000 TV-kunder har de 100.000 allerede en boks og skal blot opdatere softwaren på den, før de fra maj kan være med. Boksen, som Stofa selv har udviklet, gør det muligt for Stofa at håndtere, hvilken type TV-kunde man er, og har man først boksen, får man desuden adgang til Start forfra-funktionen, hvis man ikke nåede en direkte udsendelse fra første minut, til at kunne sætte en direkte udsendelse på pause, til at leje film og til at gå i TV-arkivet og se tidligere udsendelser.

Kanaler som net-TV kommer senere

Boxer, som ejes af den svenske stat, lancerede for en måned siden også muligheden for fritvalg-TV. Hvorfor skulle Stofa være bedre end Boxer?

»Vi giver automatisk adgang til alle TV-kanaler og gør det muligt at smugkikke i tre minutter. Hvis man så synes, at det er en spændende kanaol, behøver man ikke at rejse sig men kan blot bruge sin fjernbetjening og vælge de næste 30 dage, som så også kun er dem, som man betaler for,« siger Ole Fruekilde Madsen.

Man vil kunne se de fleste af de valgte kanaler som net-TV, altså over internetforbindelsen på en mobiltelefon, en tavle-PC eller en bærbar PC også uden for hjemmet.

Det har været en armlægning af få TV-kanalerne med på muligheden, for mange af dem sælger deres kanaler til TV-leverandørerne i pakker for at være sikre på, at også de mindre sete kanaler når ud til mange, så TV-kanalerne kan sælge annoncer til dem.

»Det har ikke været helt let - men spændende - at forhandle det på plads. Men TV-kanalerne og vi er nødt til at stå sammen. Ellers finder forbrugerne nogle andre løsninger. Folk ønsker at se TV, når de vil, og hvor de vil, men det vil kun betale for, hvad de faktisk ser, og det skal være nemt. Jeg synes, at det er lykkedes her,« siger Stofa-direktøren.

Kl. 08.50: Afsnittet om net-TV er rettet til, at man kan se de fleste af de valgte kanaler som net-TV.