Støtten til pelsindustrien vakler

Helt ind i det norske regeringsparti Høyre svinder opbakningen til pelsindustrien. Det sker efter visning af omstridt dansk-norsk dokumentar.

Nu raser debatten om pelsdyravl igen, efter dokumentaren »Pels« blev vist i norsk TV forleden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jørgen Kirk

Fra uventet kant regner kritikken ned over den norske pelsindustri. En gruppe borgerlige politikere kritiserer industrien åbent efter at have set TV-dokumentaren »Pels«.

»De gentagne afsløringer af alvorlige skader på pelsfarme giver os et billede af en industri, der ikke har kontrol over, hvad der sker på de forskellige gårde,« skriver seks medlemmer af regeringspartiet Høyre i et debatindlæg under overskiften »Nok nu«.

Tålmodigheden med industrien er ved være opbrugt, lyder det fra politikerne, der har draget den konklusion, at pelsindustrien i Norge agerer uforsvarligt.

»Alt i alt har vi svært ved at se, at pelsdyravl er etisk forsvarligt, og at det er muligt at sikre produktionen af tilfredsstillende velfærd,« skriver de seks politikere i indlægget, der er bragt på TV-stationen NRKs hjemmeside.

Debatindlægget er kontroversielt, fordi det kommer fra borgerlige politikere og regeringspartiet Høyre. Hidtil har det primært været venstrefløjen, som har været kritisk over for pelsindustrien. Partiet Høyre har i dag ikke en officiel politik for eller imod pelsindustrien, men med debatindlægget er en intern debat skudt i gang i regeringen, som risikerer at få alvorlige følger for hele industrien.

Debatten baserer sig dog ikke kun på TV-dokumentaren. Interesseorganisationer fodrer politikerne flittigt med deres synspunkter og forskellige versioner af fakta, og senest har en kommission i Norge også givet sine input til debatten. Et stort flertal i Norge har bedt regeringen overveje tiltag, der kan føre til nedlægning af pelsdyravlen i hele landet.

For den norske statsminister Erna Solberg er spørgsmålet kildent. Under valgkampen i august 2013 blev hun i et radioprogram spurgt, hvad hun ville gøre ved pelsindustrien, hvis hun fik regeringsmagten?

»Det er et meget vanskeligt spørgsmål for mig. Jeg er imod pels, men mit parti er for. Det betyder, at jeg ikke går i pels, men som et parti er vi ikke imod pelsdyrfarme. Folk skal træffe deres egne valg, og jeg har truffet mit. Pels er bedst på dyr,« sagde statsministeren dengang. Ifølge en politisk iagttager i Norge bliver debatten om pelsindustriens overlevelseschancer et af de temaer, som kommer til at fylde betydeligt på den politiske dagsorden i 2015.