Størst gevinster i de store byer

Efter et magert 2014 er der igen pæne lønstigninger til advokaterne. Men der er stor forskel på, hvor meget advokaterne og de advokatfuldmægtige tjener i storbyerne og i provinsen.

Hustage over København i aftenlys. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Efter et trægt år er landets advokater igen kommet med til lønfest. Inden for det seneste år er lønnen for advokater i gennemsnit steget med 3,2 pct. Det sker efter en stigning på kun 0,6 pct. året før. Til gengæld er der stor forskel på, hvor meget advokaterne tjener afhængigt af, hvor i landet de arbejder.

Det viser den seneste lønstatistik for ansatte advokater og advokatfuldmægtige fra DJØF. Det drejer sig om advokater og fuldmægtige ansat i et advokatfirma.

Graverne man ned i undersøgelsen fra DJØF, kan man se, at lønudviklingen hos advokaterne følger andre privatansatte akademikere. De største lønstigninger kommer i begyndelsen af karrieren. I de første år kan lønfremgangen godt være på op til ti pct. om året.

I tallene fra DJØF kan man samtidig se, at lønningerne varierer meget fra land til by. Advokater med fem på bagen tjener i gennemsnit lige under 80.000 kr. i Storkøbenhavn. I Aarhus, Odense og Aalborg falder gennemsnittet til lige over 70.000 kr., og rykker man helt uden for de store byer, er der yderligere et dyk til lidt over 61.000 kr. i gennemsnit – omkring en fjerdedel mindre end i hovedstaden.

DJØF fremhæver, at det naturligt nok hænger sammen med, at de store advokatkontorer med høj specialisering er samlet i de større byer.

Alligevel bekymrer udviklingen formanden Foreningen af Advokater og Advokatfuldmægtige Mathias Krarup.

»Med markant lavere lønninger i provinsen, kan det blive svært for advokatvirksomhederne i de dele af landet at rekruttere kvalificeret arbejdskraft. Det kan ikke være i nogens interesse. Specielt ikke i en tid, hvor advokaterne er i hård konkurrence fra andre brancher,« siger Mathias Krarup.