Større skærm og bedre batteri på Samsungs nye Gear S3-ur

De store giver ikke op: Vi skal lære at elske smarturene, der nu får et designløft men forbliver runde.

Samsungs nye Gear S3 Classic ligner i vidt omfang forgængeren, Gear S2, men er lidt større i skærmen og har dermed bedre plads til et batteri med omkring fire dages strøm. Foto: Tobias Schwarz, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: TOBIAS SCHWARZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Lidt større skærme, sværere at få ridset og med bedre batterier.

Det er mobil- og TV-giganten Samsungs opskrift på at få flere til at købe et smartur, som reelt er en armbåndscomputer med trykfølsom skærm, og som samtidig skal lægge afstand til ærkerivalen Apple. To nye Gear S3-modeller, som i designet går efter hver sin målgruppe, blev onsdag aften præsenteret op til Europas største forbrugerelektronikmesse, IFA, i Berlin, som i de kommende dage vil spy et hav af elektroniknyheder ud.

Netop smarturene har svært ved at slå igennem som en ny kategori. Salget er direkte gået tilbage med hele 32 procent i april-juni i år sammenholdt med for et år siden, viser tal fra analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt.

Smarture er små armbåndscomputere. Samsungs Gear S3-ure kører på Samsungs eget styresystem, Tizen, der minder om Android, og fra skærmen kan man betjene en række forskellige funktioner. Foto: Gregor Fischer, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: GREGOR FISCHER.

Går direkte på 4G-mobilnettet

Samsungs svar på den udfordring hedder Gear S3. Begge modeller vil ifølge Samsung koste 3.499 kroner, men et lanceringstidspunkt fremgår endnu ikke. Frontier Gear S3-modellen i mat sort har indbygget SIM-kort, så det kan kobles direkte på 4G-mobilnettet, uden at forbindelsen behøver at gå trådløst gennem en telefon i lommen, sådan som flertallet af smarturene er afhængige af. Det gælder også Classic-udgaven af Gear S3 i rustfrit stål, som skal kobles til telefonen gennem en Bluetooth-forbindelse.

Begge Gear S3-ure har nu en skærm af det ridsemodstandsdygtige Corning Gorilla Glass på 1,3 tommer, hvor de for et år siden var på 1,2 tommer. Designet forbliver rundt som et klassisk ur, hvilket næsten alle smarturproducenter gik over til på sidste års IFA-messe. Det lidt større ur giver plads til et bedre batteri, som nu siges at kunne holde i fire dage. Stort set alle tidligere ure skal lades op en gang om dagen.

De to ure har indbygget GPS, så man kan få rutevejledningen fra de indbyggede højttalere, som også kan bruges til at besvare opkald eller høre musik gennem.

Frontier Gear S3-uret har et lidt mere råt design og har indbygget, egen 4G-forbindelse, så uret ikke er afhængigt af en tilkoblet mobiltelefon. Foto: Gregor Fischer, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: GREGOR FISCHER.

Asus klar med ZenWatch 3

Som ventet er softwaren Samsungs eget Tizen-styresystem, en afart af det Google-ejede Android, og begge ure har fået indbygget Samsungs eget mobilbetalingssystem Samsung Pay, som dog endnu kun er i drift i få landet.

Selv om der er meget langt mellem, at man møder nogen, der har et smartur på, er der alligevel - ifølge analysehuset Gartner - i 2015 solgt 40,3 millioner af dem på verdensplan. I år forventes et salg på 60,4 millioner og i 2017 på 66,3 millioner. Det svarer i år til en omsætning på 11,5 milliarder dollars, hvilket er guleroden for producenterne.

Samsung var i april-juni verdens næststørste smarturproducent og solgte ifølge IDC 600.000 styk - en fremgang på 51 procent, hvor Apple omvendt gik 55 procent tilbage trods et salg på 1,6 millioner ure. Kinesiske Lenovo og sydkoreanske LG solgte hver 300.000 smarture i forårsmånederne, mens GPS-producenten Garmin indtager femtepladsen med et salg på 100.000 ure.

Også taiwanske Asus, som har fået godt fat i PC-markedet, viste et nyt ur frem, ZenWatch 3, der ligeledes er blevet rundt, hvor forgængeren var firkantet. Skærmen er her 1,4 tommer. ZenWatch 3 bruger Android som styresystem og kræver en mobiltelefon for at kunne komme på nettet. Det vil kunne holde strøm i to dage, før det skal lades op.

Flere urlanceringer ventes torsdag, hvor andre af de store producenter holder deres præsentationer. Og Apple, som ikke deltager i Berlin, ventes på sin præsentation 7. september at stille med et opdateret Apple Watch samt en iPhone 7.

Berlingske dækker IFA 2016. Berlingske er inviteret af Branchen Forbrugerelektronik (BFE).