Større PC-fald i 2015 end ventet

Mange virksomheder har udsat udskiftningen af deres computere, andre venter på Microsofts nye Windows 10 til efteråret. Der er også trukket i bremsen på tavle-PC-markedet, hvor Windows dog ser ud til at gå frem.

Især salget af stationære PCer er gået tilbage, ligesom mange virksomheder venter lidt endnu med at skifte deres udstyr ud. Arkivfoto: Liu Jin, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: LIU JIN

Den overraskende optur i PC-salget blev kortvarig. I 2015 vil PC-salget på verdensplan falde med 4,9 procent. Også tavle-PC-salget har trukket i bremsen.

293,1 millioner PCer vil der blive solgt i år, spår analysehuset IDC, som følger teknologimarkederne tæt, og faldet er dermed større end tidligere ventet. Da havde IDC regnet med et fald på 3,3 procent.

Salget af stationære PCer vil falde mest, nemlig med 6,2 procent, mens salget af bærbare PCer vil gå 3,9 procent ned i år, lyder prognosen.

Høj dollarkurs hæmmer salg

Den styrkede dollar betyder, at computere bliver dyrere i andre lande, hvilket vil gå ud over salget. Samtidig har den amerikanske softwaregigant Microsoft besluttet at skære ned på tilskuddene til visse produkter. Endelig forventer IDC, at markedet vil gå ned i gear, mens man venter på, at Microsoft - formodentlig til efteråret - frigiver det nye Windows 10-styresystem, som for første gang vil være det samme på både PCer, tavle-PCer og mobiltelefoner.

Den amerikanske computerchipgigant Intel, som er verdens største på sit område, meldte torsdag ud, at omsætningen vil blive næsten en milliard dollars mindre i 1. kvartal som følge af, at små og mindre virksomheder udsætter udskiftningen af deres PCer. Langt færre end forventet af Intel har skiftet de gamle stationære PCer med gamle udgaver af Windows ud, og eftersom Intel leverer chips til omkring 80 procent af alle nye PCer, gør tilbageholdenheden ondt - selv om Intel fortsat forventer en omsætning på 12,8 milliarder dollars i 1. kvartal.

PC-salget er gået tilbage de seneste to år men fik i begyndelsen af 2014 en uventet optur. Samlet set faldt salget i 2014 dog med 2,2 procent.

Så snart Windows 10 kommer på banen til efteråret, forventer IDC en fremgang igen i salget. Alle, der lige nu har PCer med Windows 7 og fremefter, kan gratis opgradere til Windows 10, har Microsoft lovet. Mange andre forventes dog at benytte lejligheden til at få skiftet udstyret i hjemmet og på arbejdspladsen ud med nye modeller.

Windows vinder frem på tavle-PCer

Også tavle-PC-salget stagnerer. I oktober-december gik det for første gang i fem år direkte tilbage. Nu forventer IDC, at det i 2015 kun vil vokse med beskedne 2,1 procent i forhold til 2014-salget. Det svarer til, at der i 2015 bliver solgt 234,5 millioner tavlecomputere mod 229,7 millioner i 2014.

Styrkeforholdene mellem de forskellige styresystemer vil dog ændre sig noget i løbet af i år. Googles Android holder skansen med en global markedsandel på 67,4 procent. Apples iOS går til gengæld tilbage fra 27,6 procent sidste år til nu 25,6 procent, fordi det efter IDCs mening vil lykkes Microsoft at vinde markedsandele med Windows, der vil gå frem fra en markedsandel på verdensplan i 2014 på 5,1 procent til 7,0 procent i år.

Ser man helt frem til 2019, forventer IDC, at Android holder 62,9 procent af verdensmarkedet, mens iOS vil sidde på 23,0 procent og Windows have fordoblet sin andel til 14,1 procent.