Større kontrol med folk bag danske netadresser

Der skal bruges NemID, når man vil have en dansk netadresse, for at undgå snyd. Også kontrollen med udenlandske ejere skærpes.

Danskere, der ejer en internetadresse med .dk som efternavn, skal nu bruge NemID i et tiltag mod fup og snyd. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver sværere at gemme sig og oprette falske hjemmesider, efter at administratoren for alle danske netadresser nu indfører ID-kontrol med NemID.

DK Hostmaster, som administrerer alle netadresser med .dk som »efternavn«, har nu indført tvungen brug af NemID for at mindske misbrug af andre personers oplysninger.

»Vi er meget opmærksomme på den øgede kriminalitet på nettet, og ved at indføre ID-kontrol med NemID kan vi være sikre på, at vi kender identiteten på den, der har et domænenavn. Får politiet kendskab til fuphjemmesider eller andet misbrug, øger vi muligheden for at kunne finde frem til personen,« siger Jakob Bring Truelsen, direktør for DK Hostmaster, om tiltaget.

Foreløbig vil det gælde alle, der er bosat i Danmark og ejer en dansk netadresse, men senere i år vil også identitetskontrollen for udenlandske kunder blive skærpet.

Priserne stiger fra årsskiftet

Den ekstra kontrol betyder, at man én gang skal bruge sin NemID for at kunne administrere sine danske domænenavne hos DK Hostmaster og dermed være identificeret. Herefter kan man anvende sin normale bruger-ID.

Der var 14. november i alt 1.339.707 netadresser i verden med .dk som efternavn. Det er omkring 13.000 flere end for et år siden. Omkring 750.000 personer står som ejere af adresserne.

DK Hostmaster har netop fra 1. januar 2018 hævet prisen for at eje en bestemt internetadresse fra 45 kroner til 50 kroner om året. For den pris sikrer man sig eneretten til navnet. Vil man bruge adressen aktivt, skal man have abonnement hos en internetudbyder, hvor alt materialet på netstedet lagres, og adressen kobles derefter sammen med materialet, så man kan se det, når man taster adressen ind i sin internetbrowser.

Det har siden 2007 kostet uændret 45 kroner om året at eje en dansk internetadresse.