Større fokus på at holde data i landet

Afsløringerne af omfattende, amerikansk overvågning får stadig flere IT-giganter til at love at sikre, at virksomhedernes data ikke forlader landet.

Joe Baguley, VMwares britiske teknologidirektør for Europa, Mellemøsten og Afrika, talte tirsdag på den nordiske brugerforening for brugere af VMware-software i Bella Center. Den har på verdensplan 85.000 medlemmer, hvoraf 600 fra Norden deltog i København. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kampen om at tilbyde virksomheder netløsninger, hvor deres data garanteres at blive inden for landets grænser, skærpes, nu hvor også den amerikanske producent af virtualiseringssoftware, VMware, planlægger at åbne datacentre i flere europæiske lande, måske også Danmark.

»Vi er lige startet i USA og Storbritannien og planlægger flere tiltag i Europa. Og det vil ske som lokale enheder drevet af lokale folk. Vi vil garantere, at data forbliver i det land, der er tale om, og man vil tilmed kunne købe adgang til en bestemt computer,« siger Joe Baguley, teknologidirektør hos den amerikanske producent af virtualiseringssoftware, VMware.

Han kan ikke sige, hvornår – og om – der vil blive oprettet særlige tjenester i Danmark og Norden, som traditionelt lander øverst på internationale hitlister over, hvor ny teknologi tages hurtigst i anvendelse.

»Jeg må dog sige, at jeg nogle gange ikke forstår, hvorfor data skal holdes inden for et lands grænser, så længe de faktisk befinder sig i f.eks. EU,« tilføjer han.

Andre store selskaber som f.eks. internetgiganten Google tilbyder firmaer, der vil bruge Google-løsninger, garanti for, at deres data holdes inden for EU for dermed at forhindre mulig industrispionage, samt at en amerikansk dommer pludselig bestemmer, at Google skal udlevere data fra en virksomhed.

VMwares tilkomst som europæisk og måske nordisk og dansk datacenter vil skærpe konkurrencen blandt leverandører, som ved at garantere, at ens data ikke forsvinder ud af landet, taler til stadig flere firmaer.

Joe Baguley har dog ikke oplevet, at det seneste halve års afsløringer af den amerikanske efterretningstjeneste NSAs omfattende – og også ulovlige – aflytning af internet- og telekommunikation verden over har bremset væsentligt op for interessen for at bruge netbaserede tjenester, herunder central lagring af data.

»Jeg kender ikke til, at der er større bekymringer p.g.a. NSA, men der er naturligvis altid en del virksomheder, som er bange for at miste kontrollen med deres data. Derfor skal det både være muligt at oprette sin egen »sky« og at anvende en offentlig »sky«,« siger teknologidirektøren.

En offentlig sky betyder ikke, at data er offentligt tilgængelige, men at man køber sig ind et sted, hvor også andre kan købe sig plads som udvidelse af deres eget datacenter.