Større britisk spionagekontrol med Huawei

Regeringsrapport siger god for sikkerhedskontrollen mod bagdørsspionage men ønsker at give efterretningstjenesten en større rolle fremover.

Den britiske finansminister, George Osborne (til venstre), var i oktober på besøg i den sydkinesiske by Shenzhen, hvor han fik rundvisning hos Huawei af stifter Ren Zhenfei (til højre). Arkivfoto: Bobby Yip, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: BOBBY YIP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den britiske efterretningstjeneste flytter nu direkte ind i den kinesiske mobilgigant Huaweis sikkerhedscenter i Sydengland for at kunne stå inde for, at teleudstyret ikke bliver brugt til spionage, men centerets medarbejdere bliver ikke ansat af efterretningstjenesten, sådan som flere parlamentarikere havde krævet det.

Huawei, som er verdens næststørste leverandør af mobiludstyr efter svenske Ericsson og verdens tredjestørste smartphoneproducent, har længe været plaget af anklager om mulige forbindelser mellem selskabet og den kinesiske regering og dermed antydninger af, at der i Huaweis udstyr er installeret såkaldte bagdøre, så den kinesiske efterretningstjeneste kan fjernaflytte al trafik i de net, som bruger Huawei-udstyr.

Rapport: Tilfredsstillende kontrol

Huawei har pure afvist beskyldningerne, som flere undersøgelser ikke har kunnet dokumentere, og har omvendt med et glimt i øjet sagt, at Huaweis udstyr formodentlig er verdens sikreste, eftersom så mange efterretningstjenester har været inde og rode for at finde bagdørene.

Den britiske regering offentliggjorde tirsdag en evaluering af Huawei Cyber Security Evaluation Centre (HCSEC), som blev etableret i 2010 for at give myndighederne mulighed for at kikke Huawei efter i kortene, heriblandt give adgang til udstyr og softwareprogramkode, og den opgave bliver løst tilfredsstillende, siger rapporten.

Den britiske efterretningstjeneste, GCHQ, vil fremover spille en større rolle på HCSEC-centeret. En ledende GCHQ-medarbejder skal således ifølge britiske BBC være med til at ansatte nøglemedarbejdere på centeret, sådan som regeringens nationale sikkerhedsrådgiver, Kim Darroch, anbefaler i sin rapport, der også glæder sig over, at der ikke er i 30 undersøgte produkter til både mobil- og fastnet er fundet spor, der skaber mistanke om spionage. Alt, der er noteret, er almindelige svagheder i designet eller kodefejl i softwaren.

Skal stå for TDCs mobilnet

Huawei leverer siden 2005 netværk til kritisk, britisk infrastruktur og har netop vundet TDCs mobilnet med virkning fra marts 2014. I Danmark har Forsvarets Efterretningstjenestes særlige Center for Cybersikkerhed været med i godkendelsen af den fire milliarder kroner store, seksårige ordre, som hører til blandt Huaweis største i Europa.

Huawei glæder sig over, at der er fundet en løsning i Storbritannien.

GCHQ spiller dog en væsentlig rolle i den tidligere efterretningsansatte Edward Snowdens offentliggørelse af hemmeligtstemplede papirer, som har afsløret den amerikanske efterretningstjeneste NSA i massiv overvågning verden over, i mange tilfælde i tæt samarbejde med GCHQ.