Stockholm truer Telia med at sige op

Kommunen har 40.000 abonnementer hos Nordens største teleselskab, der er i søgelyset for at samarbejde med diktaturstater.

Byrådet i Stockholm er stærkt kritisk over for Telias engagement i diktaturstater og truer med at skifte teleselskab. Foto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Balladen om den nordiske mobilgigant Telias engagement i tidligere sovjetdiktaturstater får nu byrådet i Stockholm til at true med at finde et nyt teleselskab.

Telia har fået hård kritik efter det dybdeborende, journalistiske TV-program Uppdrag Granskning på svensk TV afslørede, at efterretningstjenesterne i østeuropæiske og centralasiatiske lande som Aserbajdsjan, Hviderusland og Usbekistan har fuld adgang til at kunne aflytte trafikken hos mobilselskaberne, som Telia ejer eller har investeret i.

Stockholms ejendoms- og kulturborgmester Madeleine Sjöstedt fra Folkpartiet Liberalerna truer med at opsige kommunens 40.000 teleabonnementer, hvis ikke Telias ledelse klart melder ud om sit forhold til diktaturerne.

Hun får opbakning fra Miljöpartiet, Centerpartiet og Kristdemokraterna, skriver Svenska Dagbladet.

»Man undrer sig over, hvor grænsen for Telia Soneras anstændighed går. At et statsligt, svensk foretagende ikke aktivt arbejder med spørgsmål om samfundsansvar, er oprørende og overraskende,« siger hun til avisen.

Telias koncernchef, Lars Nyberg, skrev i et debatindlæg i Dagens Nyheter, at de enkelte selskaber ikke er skyldige, og at de ifølge OECD ikke må bryde den lokale lovgivning.

Sagen har vakt stor debat i Sverige, fordi den svenske stat ejer 37,3 procent af Telia-koncernen, der hører til blandt verdens ti største mobilselskaber. Den finske stat ejer 11,7 procent af selskabet.

Økonomiborgmester Sten Nordin fra regeringspartiet Moderaterna vil ikke kommentere balladen men henviser til, at Stockholm har et sæt regler, som alle leverandører skal følge.