Stjernearkitekt bag museum til 1,4 milliard kroner

Det kommende naturhistoriske museum i Botanisk Have bliver et spektakulært byggeri med blandt andet hvalskeletter, der udefra kan ses på lang afstand.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et af landets fremmeste tegnestuer - Lundgaard og Tranberg - står i spidsen for det hold, der er udpeget som vindere af konkurrence om at tegne det milliarddyre Statens Naturhistoriske Museum.

Museet skal ligge i Botanisk Have i hjertet af København og slår efter planen dørene op om fem år - efter et byggeri til 1,1 milliard kroner. Dertil kommer udgifter på yderligere 275 millioner kroner til at udvikle og opstille nye udstillinger. En del af pengene kommer fra private fonde.

Bliv tilmeldt Berlingske Business-nyhedsbrev om byggeri og ejendomme


"Vinderløsningen har formået at skabe et enestående museumsbyggeri, samtidig med at det nye museum udnytter området i, omkring, over og under Botanisk Have på en måde, der skaber en perfekt balance mellem have og museum," siger Morten Meldgaard, direktør for museet, som i dag bor spredt på en stribe adresser.

Se også:
Sådan bliver det nye museum

Ordet "under" skal tages helt bogstaveligt, for vinderholdet lægger op til, at store dele af museet bygges under jorden.

Et andet karakteristikum bliver museets store samling af hvalskeletter, som får en egen sal - skeletterne vil være synlige på lang afstand og vil blive oplyst om aftenen.

Se billederne: Sådan bliver det milliard-dyre museum
 
Museet driver både forskning og formidling, og med de nye bygninger er forventningen, at besøgstallet bliver flerdoblet fra cirka 100.000 om året til 400.000-500.000 gæster. En stor del af fremgangen skulle gerne komme fra mange flere besøg fra skoler og gymnasier - og fra flere turister.

Lundgaard og Tranberg står bag flere roste byggerier de senere år, eksempelvis Skuespilhuset for Det Kongelige Teater, Handelshøjskolens Kile-bygning på Frederiksberg, Tietgenkollegiet i Ørestad samt de kommende højhuse på Scala-grunden over for Tivoli.De øvrige deltagere på det vindende af i alt seks hold er EKJ Rådgivende Ingeniører og landskabsarkitekt Steen Høyer samt arkitekt Claus H. Pryds, som i 2009 vandt en idekonkurrence om museumsprojektet.