Stjerne­bestyrelse blev overtalt af ideologi

Det er ideologien bag Andelsgarant, der har lokket Helle Thorning-Schmidt og Peter Aalbæk ind i firmaets bestyrelse. Det fortæller serieiværksætteren Morten Lund, der er formand og arkitekten bag stjernebestyrelsen.

Bag bestyrelsen er tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt, filmproducent fra Zentropa Peter Aalbæk og serieiværsætteren Morten Lund Fold sammen
Læs mere

»Jeg ser det som Airbnb eller Uber, der har fået et kærlighedsbarn med andelsbevægelsen.«

Ordene er serieiværksætteren Morten Lunds. Han er bestyrelsesformand for Andelsgarant og arkitekten bag den måske mest stjernebesatte bestyrelse i dansk erhvervsliv. Foruden ham selv har også Danmarks tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt og filmproducent fra Zentropa Peter Aalbæk Jensen, en fast stol i Andelsgarants bestyrelseslokale.

Ifølge Morten Lund er ideologien bag firmaet fællestrækket i deres motivation.

»Vi skal selvfølgelig også tjene penge, men det er ekstremt ideologisk for os alle sammen. Vi er et samfund af små virksomheder, der lever fra hånden til munden, og som har det svært, når ikke de kan låne penge i banken. Der er mange, der gerne vil være med til at gøre en forskel,« fortæller Morten Lund om bestyrelsen, som han selv har været med til at sammensætte efter et møde med Jørgen og Mette Kenfelt – stifterne af Andelsgarant:

»De kom til mig via min investeringsbank, HippoCorn. Jeg har et kæmpe team til at rive dem og deres idé fra hinanden, for at se, om det holder. Men det så ud til at passe. Så jeg undersøgte det selv nærmere, forsøgte at forstå det og begyndte at ringe rundt,« siger Morten Lund og fortsætter:

»Jeg har været med til at starte et par hundrede virksomheder, som alle sammen har været små. Så jeg har aldrig fået et lån i banken. Jeg har altid fået samme svar: »Nej, det kan vi ikke, Morten. Heller ikke i dag«. Så det er også personligt for mig.«

Men ingen af de bestyrelsesmedlemmer er der på grund af deres navn, understreger Morten Lund. De er der for at gøre gavn. For at gøre en forskel, siger serieiværksætteren og fremhæver Peter Aalbæks tømrerfirma, der netop kæmper med bankens manglende lån til små virksomheder. Ifølge Mette Kenfelt er det den samme forklaring, der ligger bag Helle Thorning-Schmidts plads i bestyrelsen. Den tidl. toppolitiker og nuværende direktør i Red Barnet var med til at implementere bankpakkerne og Basel III-lovgivningen, der gjorde det sværere for små virksomheder at optage lån i banken. I Andelsgarant ser hun dog en løsning på det problem, siger Mette Kenfelt:

»På et bestyrelsesmøde fortalte Helle os, hvordan beslutningstagere og politikerne var klar over, at bankpakkerne kunne give problemer for nogle små virksomheder, men at de bare ikke havde løsningen på det tidspunkt. Men den løsning er der i dag.«

Det fremgik tidligere af artiklen, at Lone Fønss Schrøder er tilknyttet Andelsgarants bestyrelse i en funktion som rådgiver. Det er ikke tilfældet. Hun arbejder derimod tæt sammen med Morten Lund, men er ikke en del af Andelsgarant.