Stine Bosse:: Naturligt med frasalg i Banknordik

Banknordiks bestyrelsesformand, Stine Bosse, kalder frasalget i Banknordik for naturligt i lyset af kommende tilsynsstramninger.

Foto: Liselotte Sabroe. Stine Bosse
Læs mere
Fold sammen

Banknordik har sat et "Til Salg"-skilt på sine danske erhvervsudlån. Det er en portefølje af udlån på 1,5 mia. kr., som banken med hovedkvarter på Færøerne nu søger en køber til.

Banknordiks bestyrelsesformand, Stine Bosse, kalder i et interview med Ritzau Finans frasalget for naturligt i lyset af kommende tilsynsstramninger, og hun venter stor interesse for køb af porteføljen.

- Det er en god og sund portefølje, som har været gennemgået for nylig. Så jeg kan kun sige godt om den, og den er af en tilpas størrelse til, at der er interesse for den, siger Stine Bosse over telefonen under hendes hjemrejse fra Færøerne, hvor bankens bestyrelse onsdag var samlet for at diskutere de fremtidige strategiske linjer for banken.

Som led i det strategiske sporskifte vurderede bestyrelsen altså, at der som følge af nye tilsynsregler var behov for at nedbringe eksponeringen mod erhverv, hvor store udlån kan give forhøjet risikomærkning, når en banks samlede forpligtelser kommer under Finanstilsynets lup.

Det handler om den såkaldte tilsynsdiamant, hvor der fastsættes grænser for, hvor meget store engagementer må fylde i forhold til bankens kapitalstruktur.

- Der kommer nye regler i 2017 om den kapital, du skal holde i forhold til dine største engagementer. Det gør, at du som en lille bank, som Banknordik jo er, skal være meget opmærksom på, at man kan dække det hele kapitalmæssigt. I forhold til at forme os selv i god tid til de regler, har vi vurderet, at vi skal være lidt lettere på erhvervsforretningen. Og der er det helt naturligt, at det er den her del af porteføljen, vi sælger, siger Stine Bosse.

Banken vil en af de kommende dage løfte sløret for, hvem det har valgt som rådgiver i salgsprocessen.

- Nu går der en proces i gang, og vi laver datarum, og hvad der ellers skal til. Så der bliver en struktureret proces, og alle dem, der er interesseret, bliver selvfølgelig budt med til bordet, siger bestyrelsesformanden.

Hun afholder sig fra at sætte en tidsfrist på processen, udover at det formentlig går "relativt hurtigt."

- Men jeg vil helst ikke sætte tid på. Det tager en vis tid, og det skal gøres ordentligt og grundigt, og vi har selvfølgelig en øvelse i at få prisen så højt op som muligt, mens andre vil have en interesse i en anden retning. Men de forhandlinger kommer til at foregå de nærmeste måneder, siger Stine Bosse.

På det danske bankmarked skal bankens fokus fremadrettet være på privatkunder. Og her handler det om organisk vækst. Ifølge Stine Bosse er privatkunder blevet mere villige til at skifte bank, og det er noget, som Banknordik har nydt godt af.

- Vi har pæn tilgang af privatkunder. Inden for bank er det relativt nyt, at folk faktisk flytter. Mybanker er noget af det, der har været instrumentielt i den sammenhæng, og det er noget, som Banknordik virkelig kan mærke. Det er selvfølgelig noget, som vi regner med at bruge som vores vækstmotor de kommende år, siger Stine Bosse.

Trods vækst på det danske privatkundemarked ligger det dog ikke umiddelbart i kortene, at Banknordik åbner nye filialer.

- Nu ser vi. Vi har ikke aktuelle planer. Vi har pæn medvind og har tilfredse kunder, og vi har et produkt, som efterspørges rigtig meget i markedet, siger Bosse.