Stigende forskel på bankrenter i eurolande

Eurolandene arbejder på at gøre de økonomiske forskelle mindre. Men når det kommer til den rente, som virksomheder betaler for banklån, så vokser forskellene og er nu de største nogensinde.

Topchefen for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, samles i morgen med sine centralbankkolleger fra de andre eurolande for at fastsætte renten. Den vil efter al sandsynlighed blive fastholdt på sit nuværende lave niveau, selv om ECB er under pres for at »gøre noget« for at få gang i væksten.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Olivier Hoslet/ EPA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er rekordstor og stigende forskel på, hvad mindre virksomheder fra Syd- og Nordeuropa skal betale i rente for at låne penge i banken.

Den Europæiske Centralbank (ECB) har haft betydelig succes med at presse renten på statsobligationer fra Sydeuropa ned. Det er sket ved blandt andet at oversvømme de europæiske banker med billige lån, ved at opkøbe spanske og italienske statsobligationer, og ved at udtale, at ECB er »klar til at gøre hvad som helst,« for at redde euroen.

Tiltag som disse har fået renten til at falde betydeligt i Sydeuropa, men kun på statsobligationer. Udviklingen er derimod ikke smittet af på bankernes udlånsrenter til de små og mellemstore virksomheder, viser analyser fra både finanshuset Goldman Sachs og ECB.

Det er hele 3,7 procentpoint, som virksomheder i Sydeuropa, der i forvejen kæmper hårdt mod en yderst svag økonomisk vækst, skal betale mere for lån til nye investeringer end virksomheder i Tyskland.

Risikopræmie

Årsagen er blandt andet, at virksomheder i Sydeuropa har en lavere produktivitet og svagede konkurrenceevne end virksomheder i Tyskland, hvorfor bankerne kræver en større risikopræmie på deres udlån. Men den svage eller direkte aftagende vækst især i Grækenland, Italien og Spanien er også med til at øge renten, eftersom risikoen, for at virksomhederne bukker under for tidernes ugunst, er større end andre steder, hvor der er økonomisk fremgang. 

Men usikkerheden er også øget efter det italienske valg i februar, ligesom mange banker i både Italien og Spanien står i en skrøbelig situation med mangel på kapital.

Problemet er særligt stort, fordi de små og mellemstore virksomheder i Spanien og Italien står for 50 procent af den samlede beskæftigelse, mod kun 40 procent i Tyskland, viser tal fra Europa-Kommissionen.

Solide virksomheder giver lave renter.

Men de mindre virksomheder i Sydeuropa er typisk også mere afhængige af banklån end de mere solide tyske virksomheder, som trods de senere års super lave rente har været yderst tilbageholdende med at låne penge – præcis som tilfældet også er herhjemme. Det er krisen og den store usikkerhed, som får både forbrugere og virksomheder til at holde igen, trods lave renter og en fortsat stigende opsparing.

De store renteforskelle i Europa er sandsynligvis en stor skuffelse for præsidenten for ECB, Mario Draghi, der tiltrådte i november 2011, og som lige siden har kæmpet for at få de finansielle markeder til at fungere bedre. ECB afvikler sit næste rentemøde i morgen, og her vil der muligvis komme en række nye initiativer, som skal sætte mere skub i udlånet til mindre virksomheder.

Det kan der eksempelvis komme, hvis bankerne får mulighed for at stille en del af dette udlån som sikkerhed hos ECB, når de selv skal låne penge.

Det kunne givet sætte mere fart på udlånet og skabe flere job. Men ECB vil så også bevæge sig ud på kanten af, hvad de kan og skal. ECB skal først og fremmest forsøge at holde inflationen lav og nede på omkring to procent, mens mere målrettede initiativer, som skal skabe flere job og mere vækst, ikke direkte er en del af deres formål.