STG-topchef: It-problemer kunne mærkes på linjerne - men de er løst nu

Scandinavian Tobacco Group, STG, gik tilbage på salget for hele 2017 og i fjerde kvartal. Det skyldes i høj grad udfordringer med at implementere et nyt it-system, der skal fremtidssikre forretningen for håndrullede cigarer i USA.

Foto: Thomas Lekfeldt. Arkivfoto: Børsnoteringen af Scandinavian Tobacco Group. Bestyrelsesformand Jørgen Tandrup (midterst), CEO Niels Frederiksen (til venstre) og CFO Sisse Fjelsted Rasmussen (til højre) redegør for børsnoteringen.
Læs mere
Fold sammen

Det er vurderingen fra Niels Frederiksen, der er administrerende direktør i selskabet.

»Onlineforretningen for håndrullede cigarer i USA har været vores vækstmotor, der har vokset i mere end ti år. It-problemerne har gjort, at den forretning er gået tilbage, og det har påvirket både top- og bundlinje.«

»Problemerne er løst nu, derfor venter vi, at forretningen er tilbage i vækstsporet i 2018,« siger Niels Frederiksen til Ritzau Finans.

Selskabet forventer en uændret til svagt positiv organisk vækst i 2018, samtidig med at STG ser en organisk vækst i justeret EBITDA på mere end 3 pct.

Det viser selskabets regnskab, der er offentliggjort torsdag morgen.

I 2017 kunne STG vise et overskud på 712 mio. kr. mod 618 mio. kr. året før. Salget skrumpede til 6464 mio. kr. mod 6746 mio. kr. i 2016.

Ændrede skatteforhold i USA og Belgien har gjort, at STG har fået tilbageført skat i fjerde kvartal. På den post landede der 1 mio. kr. mod en betaling på 53 mio. kr. i fjerde kvartal året før.

Niels Frederiksen kalder det for en engangseffekt, og derfor vil selskabet i 2018 og fremad være tilbage på en normal selskabsskat, der ligger mellem 22 og 23 pct.

HÆVET UDBYTTE

Selskabet har hævet udbyttet til 9,3 kr. per aktie fra 5,5 kr. per aktie året før. Det kommer sig af blandt andet af, at selskabet i november besluttede at udbetale et ekstraordinært udbytte på 3,5 kr. per aktie. Det ordinære udbytte, bestyrelsen har foreslået, er 5,8 kr. per aktie.

Direktøren vil ikke love, at det ordinære udbytte bliver ved med at stige, men vurderer, at selskabet skal blive ved med at udbetale et fornuftigt udbytte.

»Det udbytte, der skal udbetales for 2018, kommer til at stige. Vi forpligter os ikke til et stigende udbytte efter det. Men en virksomhed som vores skal levere et fornuftigt, højt og stabilt ordinært udbytte år efter år,« siger Niels Frederiksen.

/ritzau/FINANS