Stewardesser chokeret over spareplan

Formanden for kabinepersonalet i Danmark mener, at ledelsen med nye sparekrav har mistet jordforbindelsen. Han er klar til at slagte SAS som flyselskab.

Det danske kabinepersonale hos SAS er chokeret over den nye spareplan fra luftfartsselskabet. Ifølge formand Verner Lundtoft Jensen er kabinepersonalet blevet mødt med et krav om at gå en tredjedel ned i løn - helt præcist 32,7 procent.

- Det er ikke seriøst. En så voldsom lønnedgang vil betyde, at en stor del af vores medlemmer skal gå til en løn, som er mindre end understøttelsen i Danmark, siger han.

De nye besparelser betyder, at op mod yderligere 1500 ansatte fyres, mens piloter og kabinepersonale samlet set skal gå 10-20 procent ned i løn.

Verner Lundtoft Jensen fortæller, at ledelsen i SAS for få dage siden spillede ud med et krav om, at kabinepersonalet skulle aflevere syv procent af deres løn - et forslag medlemmer sagde ja til i fredags.

- Nu har man så stillet nogle krav op, som er umulige at opfylde. Ledelsen har fuldstændig mistet jordforbindelsen. Derfor har jeg heller ingen optimisme i forhold til de kommende forhandlinger med SAS, siger Verner Lundtoft Jensen.

Mats Jansson lagde på formiddagens pressemøde ikke fingre imellem og understregede, at fagforeningerne må acceptere kravene ellers er SAS et færdigt kapitel som flyselskab. Men det ryster ikke det danske kabinepersonales formand.

- Jamen, så må det blive sådan. Der er visse arbejdspladser, vi ikke skal have. Hvis det er, at vi skal have personale, som skal mindre i løn end man har på understøttelse, så er det ikke arbejdspladser, vi ønsker. Så simpelt er det, siger Verner Lundtoft Jensen.

Han vil ikke ind på, om danskerne kan vente strejker den kommende tid fra det danske kabinepersonale.

/ritzau/