Steve Jobs hængt ud i hemmelig FBI-rapport

En hidtil hemmeligholdt FBI-rapport afslører mange detaljer om grundlæggeren af Apple, Steve Jobs.

FBI har offentliggjort en 21 år gammel, hemmeligstemplet rapport om den afdøde Apple-grundlægger Steve Jobs. Her er han fotograferet under en konference i 1997. Fold sammen
Læs mere
Foto: LOU DEMATTEIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Var han et geni og en virksomhedsleder uden sidestykke – eller en mand med tvivlsom moral, som manipulerede sine omgivelser for at få sin vilje?

Meningerne om Apple-grundlæggeren Steve Jobs er mange, og nu bidrager det amerikanske forbundspoliti, FBI, med intime detaljer i en 21 år gammel og hidtil hemmeligholdt moppedreng af en rapport på 191 sider.

Rapporten er blevet offentliggjort efter en aktindsigt, og den indeholder interviews med mere end 30 venner og tidligere kolleger – men også Steve Jobs selv. Her diskuteres den tidligere topchefs forsøg med LSD og hash, hans upopulære ledelsesstil og hans svigtende omsorg for et barn født uden for ægteskabet alt sammen i detaljen.

FBI-rapporten er udarbejdet ad to omgange – dels efter en bombetrussel mod Apple i 1985 og dels i forbindelse med, at Steve Jobs var aktuel som muligt emne i George H.W. Bush’ eksportpanel i 1991.

For de ægte Apple-nørder vil der ikke være meget nyt i den hidtil hemmeligholdte rapport, men den giver et interessant indblik i Steve Jobs liv, som det så ud, da han var midt i trediverne.

Det var efter hans første periode hos Apple, hvor hans ledelsesstil og uenigheder med overordnede førte til, at han forlod virksomheden i 1985.

Et af de større temaer igennem rapporten er Apple-grundlæggerens ledelsesstil og hans iltre væsen. I et af FBIs resuméer står der således, at ”flere tidligere kolleger stiller spørgsmålstegn ved Hr. Jobs’ loyalitet. Han vil omgås sandheden og fordreje virkeligheden for at opnå sine mål”.

I samme resumé står der: ”De (de tidl. kolleger red.) kommenterede også, at Hr. Jobs tidligere ikke har støttet moderen til deres barn født uden for ægteskabet. Imidlertid er han blevet mere omsorgsfuld på det seneste”.

Hvor om alting er, vurderer alle de interviewede, at Steve Jobs kan bestride et job for regeringen, der kræver tillid og ansvar.

FBI beklager sig også selv over Apple-grundlæggeren. På side 37 i bureauets PDF-læser fremgår det, at Steve Jobs til FBIs beklagelse ikke kunne finde tid til et interview i løbet af tre uger. Han kunne ”ikke engang se specialagent X i en time”, står der.

Da det endelig lykkedes at få et interview med Steve Jobs, fortalte han, at han ikke havde taget nogen ulovlige stoffer de seneste fem år, men han havde eksperimenteret med hash og LSD mellem 1970 og 1974, da han studerede.

I øvrigt sagde Steve Jobs blandt andet i et interview med New York Times inden sin død for fire måneder siden, at hans forsøg med LSD er noget af det vigtigste, han har gjort i sit liv.